Капитолият на Мичиган

14.12.2011
Капитолият на Мичиган в Лансинг

Капитолият на Мичиган (Michigan) се намира в столицата на щата Мичиган – Лансинг (Lansing). В сградата се намират офисите на законодателната и изпълнителната власт на правителството на щата. Това е третата сграда на правителството на Мичиган.

Първата сграда на щата се е намирала в Детройт, който е бил първата столица на щата Мичиган. Столицата се премества в Лансинг през 1847 година. Това е предизвикано от необходимостта за по-лесна защита от британските войски. Преди да бъде построена съвременната капитолийска сграда, на нейно място се извисявал капитол, построен от дървен материал. Новата сграда била завършена през 1879 година. Тя е построена в традициите на неокласическия стил. През 1992 година, след няколко години реставрационни работи, сградата била осветена отново.

През 1805 година с решение на Конгреса била създадена територията Мичиган. През 1837 година Мичиган придобива статут на щат, а столицата му е Детройт. Първата сграда, която служила за капитолийска, е построена от тухли в гръцки стил, с йонийски колони и портик. Сградата е построена през 1832 година на цена от 24 500 долара. През 1848 година е построена дървена капитолийска сграда в Лансинг, след като столицата се премества в Лансинг. Старата капитолийска сграда в Детройт била превърната в училище и библиотека. Тя изгоряла през 1893 година.

До 1847 година Детройт се борел да остане със статут на столица. Налагало се обаче столицата да бъде преместена далече от канадската граница. Столицата била преместена в Лансинг, който бил наречен Мичиган, но след това отново било възстановено името Лансинг.

През 1847 година започнало строителството на новата капитолийска сграда в Лансинг. Сградата била построена от дърво и се издигала само на два етажа. Дървената постройка била изградена за 22 952 долара. След като била построена новата сграда, дървената постройка била продадена и след като служила за фабрика, изгоряла при пожар през 1882 година. В началото на седемдесетте години на деветнадесети век губернаторът на щата Хенри Болдуин (Henry Baldwin) издал указ за строеж на нова капитолийска сграда. Новата сграда е на стойност 1.2 милиона щатски долара.

През 1872 година архитектът Илайджа Майърс (Elijah Myers) от Спрингфийлд, Илинойс (Springfield, Illinois) е избран за проектиране на нова капитолийска сграда. Първата копка е направена през 1873 година пред погледите на над тридесет хиляди човека. Сградата е окончателно завършена през 1878 година и в нея имало сто тридесет и девет стаи.

Капитолийската сграда вдъхновила много архитектори за строежа на сгради, които са били построени така, че да устоят на пожар.

През 1989 година били започнати реставрационните работи по сградата. По време на реставрацията бил върнат оригиналния цвят на купола – сивкаво бял, който преди години бил заменен от ярко бял. По време на реставрацията били направени промени, за да е достъпен входът на сградата и за хора с увреждания.

Капитолийската сграда на Мичиган е висока 81.3 метра и е дълга 130 метра. Разгърнатата площ на сградата е 4700 квадратни метра, тя се издига на четири етажа. Още когато била завършена капитолийската сграда, станало ясно, че тя е достатъчно голяма, за да бъдат разположени в нея офисите на всички държавни агенции и ведомства. Оригиналният дървен под е бил заменен с плочки. Дръжките на вратите са направени от бронз.

Облицовката на вътрешността на сградата е направена от мрамор и варовик, а подът на ротондата е съставен от стъклени блокове. Под купола са нарисувани осемте музи, които са рисувани през 1886 година. В капитолийската сграда има и старинен часовник, който е на една възраст със самата сграда. От 1990 година той е реставриран и работи. На втория етаж има галерия с портрети на губернаторите на Мичиган. В южната част на сградата се намира Сенатът. Крайъгълният камък, разположен в североизточния ъгъл на сградата, е с дати, издълбани върху него. От една страна, е "1872", която бележи началото на изграждането на сградата. От друга страна е "1878" – годината на завършване на строежа. Камъкът е бил открит през 1978 година по случай стогодишнината от завършване на сградата.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати