Анеси

11.02.2012
Анеси

Анеси (Annecy) е френски град с население от над 52 000 човека. Той се намира в североизточната част на страната, в департамента От-Савой (Haute-Savoie). Символът на града е замъкът Пале дьо Лил (Palais de l'Isle). Замъкът е изграден като крепост в река Тиу (Thiou), която е известна с това, че е една от най-късите реки в страната. Замъкът Пале дьо Лил е построен в началото на дванадесети век във формата на триъгълник, за да прилича на плавателен съд.

Анеси е класически планинско-езерен курорт, който е известен като Савойската Венеция (Venice) заради реката-канал Тиу. Каналът е естествено продължение на езерото Анеси, което се намира близо до замъка Пале дьо Лил. В града се намира малък мост, известен като Мостът на влюбените. Той е изцяло закрит от големи дървета, затова едно време на този мост са си правели срещи влюбените двойки.

Анеси се препоръчва на хора, които са под влиянието на стресови ситуации, тъй като той има славата на един от най-спокойните градове в света. Малките улички, каналът, красивите планини, езерото и алеите за разходки имат почти психотерапевтично въздействие. Анеси е по-скоро летен курорт, тъй като дори през януари поляните си остават зелени, а езерото Анеси не се покрива с лед.

През шестдесетте години на петнадесети век Анеси е бил известен като столица на графство Женева (Geneve), а след средата на шестнадесети век в него се настанява епархията на Женева. През седемнадесети век тук започва движението на Контрареформацията.

Град Анеси, Франция

Замъкът Пале дьо Лил е бил собственост на васали на женевските графове, които са били собственици на острова. След това замъкът е служел като съдебна палата, сметна палата и затвор. Днес в замъка се намира историческият музей на града. След като е бил построен, замъкът не е бил преустрояван, нито подновяван или променян.

Една от забележителностите на града е замъкът на женевските графове, който е построен през четиринадесети век. Той често бил опожаряван, и през седемнадесети век бил напълно изоставен. През петдесетте години на двадесети век той е станал собственост на градската управа и е бил изцяло реставриран. В замъка се намира музей на етнографията и археологията, който е събрал много произведения на изкуството, картини и мебели от различни епохи. В кулата на замъка има обсерватория и аквариум с езерни риби.

Замъкът Монтротие (Montrottier), който е построен през четиринадесети век, е събрал много азиатски и африкански костюми, гоблени и керамични съдове, както и бойно снаряжение от шестнадесети век. От замъка се открива великолепна гледка към Монблан (Mont Blanc).

В центъра на града, до кметството, се намира църквата Сен Морис (Saint Maurice), построена през 1442 година. Тя е построена в стила на савойската готика, характерен със своята масивност.

В града се намира градината на Европа (Jardin de Europe), която радва окото с многобройните си алеи, фонтани, статуи и изящни пейки. Като цяло Анеси може да бъде наречен пешеходен или велосипеден град, тъй като целият град може да бъде обиколен пеша за около три часа. Новата част на града се намира в северния му край.

Езерото Анеси се е сформирало преди 18 000 години, след като са се разтопили алпийски ледници. То се захранва от голям брой малки рекички. Дълбочината на езерото е над 82 метра. През първата събота на август край езерото се провежда грандиозният Празник на езерото с многобройни фойерверки и водни шоупрограми. Това е пикът на туристическия сезон – по това време в Анеси пристигат над двеста и петдесет хиляди човека.

Празникът се отбелязва от 1860 година насам – от времето, когато Наполеон пристигнал тук, за да отпразнува присъединяването на Савой към Франция. През летния сезон туристите се радват на екскурзии с лодка, които продължават повече от два часа. От езерото се вижда замъкът Ментон Сен-Бернар (Menthon-Saint-Bernard), който се издига върху висок хълм.

Дефилето на река Фие (Fier) представлява великолепна гледка и привлича много любители на пешеходния туризъм.

4
Общо гласували: 8
5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати