Връх Кук

09.01.2012
Връх Кук

Връх Кук (Mount Cook), или както е известен – Аораки (Aoraki) е най-високият връх в Нова Зеландия. Той се издига на 3754 метра височина в Южните Алпи (Alps). Връх Кук е любима дестинация на алпинистите, но е необходима сериозна подготовка и опит, за да бъде изкачен върхът, тъй като дори опитните катерачи признават, че изкачването му е сериозно предизвикателство.

На изток от Връх Кук се простира глетчерът Тасман (Tasman), а на запад – глетчърът Хукър (Hooker). Алпийското селце, наречено на името на върха – Връх Кук, се намира на територията на Национален Парк Аораки Връх Кук. Тук туристите могат да получат цялата необходима информация и съдействие, за да се насладят на изкачването на върха.

Над връх Кук

Въпреки че Връх Кук не е от най-високите върхове, той е доста впечатляващ и величествен. Тъй като първите 1200 метра от изкачването са изключително трудни, теренът е почти отвесен, повечето катерачи предпочитат да стигат почти до средата на трасето с хеликоптер. Това увеличава значително шансовете за успешното покоряване на върха.

Катерачите трябва да са в изключително добра форма, тъй като трябва да се катерят нагоре по двадесетина часа на ден. Не е възможно начинаещ катерач да се справи с предизвикателството на този връх. Хората с по-малко опит, които искат да покорят върха, могат да получат съдействие и дори тренировки в селището.

Най-малката промяна в атмосферните условия може коренно да промени трасето за изкачване и да осуети плановете на алпинистите. Затова е препоръчително да се стигне с хеликоптер до платото Хът (Hut), тъй като районът около глетчъра Тасман е много труден, а ръбът Хааст (Haast) е доста несигурен. Когато туристите използват хеликоптер, те могат да използват възможността, която им предоставят слънчевите дни. А ако започнат изкачването в слънчев ден, той може да се промени драстично, докато прекосяват първата част от трасето за изкачване.

Връх Кук, Нова Зеландия

Алпинистите трябва да са екипирани със спални чували и храна, за да успеят да покорят върха без проблеми. Смята се, че изкачването на Връх Кук в техническо отношение е много по-трудно от изкачването на Еверест. Затова, ако алпинистите нямат достатъчно опит, е добре да преминат кратък курс по катерене от специалист в алпийското селище. Инструкторите показват на алпинистите как се използва брадвата за лед, която на места е жизнено необходима, както и обясняват подробно какви са опасностите при изкачването.

Възможно е изкачване с човек, който да придружава туристите и да им помага при по-трудните ситуации. Изкачването на върха изисква поне три дни катерене. Придружител се наема за не по-малко от шест дни, тъй като той е в състояние да прецени в кой ден точно трябва да се тръгне, за да не бъдат застигнати туристите от снежна буря. Туристите, които имат желание да стигнат до върха, трябва да могат да носят тежката си раница, в която да натоварят всичко необходимо.

Задължително трябва да се носи специално килимче, върху което се поставя спалният чувал, който трябва да издържа на петнадесет градуса под нулата. Дъждобранът, непромокаемите обувки, петдесет метрово въже, каска, метални котки, ветроупорно яке и панталон, две тениски, три чифта вълнени чорапи, шапка за слънце, маратонки, ръкавици, слънчеви очила, фенерче за глава, слънцезащитен крем, термос, тоалетни принадлежности и лекарства са сред препоръчителните неща, които трябва да носи всеки турист.

Туристите, които не могат да изкачат върха, могат да се насладят на снежно сафари, плаване по глетчъри, конна езда, риболов, впечатляващи полети над снеговете, автомобилни ралита. Глетчърът Тасман се избира от много двойки за място на нетрадиционно сватбено тържество. Всяка година към Връх Кук пътуват хиляди любители на силните усещания.

4.8
Общо гласували: 5
5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати