Национален парк Тейде

09.01.2012
Национален Парк Тейде, остров Тенерифе

Национален парк Тейде (Teide) се намира в Тенерифе (Tenerife) и е известен с вулканичния си кратер, който заема площ от над двадесет километра. Тук се намира планината Тейде, която се издига на 3718 метра – това е най-високият връх в Испания.

По време на активни геологични процеси огромният вулкан, който се е намирал до планината Тейде, но е бил доста по-голям по размери от нея, се е взривил и е бил напълно разрушен. Стените на кратера или по-точно това, което останало от тях, образували калдера, в която се намира планината Тейде, както и редица вулкани. Националният парк Тейде е характерен със своята субтропична гориста местност.

Смята се, че в парка са съхранени следи от геологични процеси, които са определели еволюцията на океанските острови. Затова паркът Тейде има статут на парк със световно значение. В национален парк Тейде се влиза безплатно. Още в началото на парка туристите виждат стените на огромния кратер, в центъра на който се намира конусът Тейде. Основната забележителност на парка е стратовулканът Тейде Пико Виехо (Teide Pico Viejo). Той се издига на впечатляващата височина от 3718 метра и се смята за третия по височина вулкан в света.

В националния парк Тейде има хотел и ресторант, който се грижи за комфорта на посетителите. Непосредствено от хотела започват туристическите пътеки на парка, които са с обща дължина над седемдесет километра. От югозапад на североизток паркът е пресечен от шосе. Покрай него има много площадки, за да могат туристите да се насладят на впечатляващите с красотата си гледки. При добри атмосферни условия от върха на планината Тейде могат да се видят всички красиви острови, а понякога може да бъде видяна дори северната част на Африка.

Връх Тейде

Шофирането до националния парк Тейде е интересно преживяване, тъй като слънчевото крайбрежие се сменя с алпийски пейзаж, който след още няколко километра се превръща в лунен пейзаж.

През зимата паркът може да бъде покрит със сняг. Температурите през това време често падат под нулата, а през летните месеци те често минават над четиридесет градуса.

Най-лесният начин за достигане на най-високата точка на върха на планината Тейде е с помощта на кабинков лифт. Това спестява дългото и изморително изкачване на красивата планина. Веднъж оказали се в горната част на планината, туристите могат да се разхождат и да се наслаждават на невероятни гледки. Единственият начин да се стигне до устието на вулкана е да се получи предварително разрешение от офиса на националния парк. Може да се правят разходки около вулкана, но те са подходящи само за хора, които издържат на физически натоварвания. Не трябва да се забравя екипировката за туристите, която изисква по-топли дрехи и подходящи обувки.

Визуалното въздействие на парка е изключително силно, тъй като атмосферните условия тук постоянно се променят. Националният парк Тейде е ценен, тъй като е изключителен пример за сравнително стари, бавно движещи се, геоложки комплекси и зрели вулканични системи. Районът е основен център за международни изследвания с дълга история на влиянието върху геологията и геоморфологията на планетата. В Тейде има изградена обсерватория.

Паркът, както много други национални паркове, е заобиколен от буферна зона. В парка могат да се видят много интересни растителни видове и някои видове животни.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати