Национален парк Найроби

09.01.2012
Лъвове в парк Найроби

Национален парк Найроби (Nairobi) се намира в Кения. Той е и първият национален парк на Кения. Основаването на парка Найроби се е състояло през 1946 година. Паркът заема сто и седемнадесет квадратни километра площ. Територията на парка е обхванала савана с висока трева и редки дървета. Това е един от малкото паркове в света, където туристите могат едновременно да се наслаждават на чудесата на девствената природа и да се намират съвсем близо до големия град.

Животинският и растителният свят на национален парк Найроби е толкова разнообразен, че туристите остават с впечатление, че се намират в сърцето на най-дивата част на Африка, а не близо до милионен град. В парка могат да бъдат видени лъвове, носорози, гепарди, антилопи, жирафи, газели и много видове влечуги. През територията на парка преминава реката Ати (Athi), в чиито води живеят хипопотами и крокодили. В крайречната гора живеят много птици и маймуни. В националния парк Найроби живеят над четиристотин вида различни птици.

Една от особеностите на парка Найроби е голямото количество носорози, които обитават територията му. Днес в парка живеят петдесетина носорога. За разлика от други паркове и резервати паркът Найроби се отличава с това, че в него може на практика винаги да се наблюдава черният носорог в естествената му среда. Тъй като първоначално паркът е бил един от пунктовете на миграция на слоновете и това е довело до драстично нарастване на бракониерството, заради което днес слоновете се срещат много рядко в парка.

В националния парк Найроби има и лечебница за ранени и болни животни. Близкото разположение на националния парк до столицата Кения спомага за нарастването на неговата популярност сред чуждите туристи. Национален парк Найроби е известен като място за изгаряне на слоновата кост. Точно тук са били изгорени десет това слонова кост по президентска заповед, за да може по този начин да се сложи край на убиването на слонове от бракониери, които ги унищожават само заради ценните им бивни.

Национален парк Найроби

След първоначалното изгаряне на слонова кост в парка са се извършвали още две изгаряния - на слонова кост и конфискувани рогове на носорози.

Край река Ати преминават големи популации от жирафи, а сенчестите гори покрай нея са населени с различни видове животни. Антилопите гну могат да се видят близо до щрауси. Гордостта на парка Найроби са лъвовете, които са добре наблюдавани от персонала на парка и още от самото влизане на туристите в парка могат да ги насочат към местата, където могат да се видят прайдовете на тези горди животни.

Гепардите са сред най-известните обитатели на парка. Близо до река Ати могат да се видят внушителни стада от зебри.

В пределите на парка живеят над сто вида бозайници. По време на дъждовете има много диви цветя, които украсяват района с прелестните си цветове. От цветята непокътнати си остават жълтите маргаритки, тъй като тях не ги използва за храна абсолютно никой от представителите на фауната в парка.

В близост до главната порта на националния парк Найроби се намира приютът за животни, който е съчетан с лечебница. Тук могат да бъдат видени млади слонове и носорози. Разрешено е посещаването на приюта, където могат да се видят съвсем отблизо обитателите на парка.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати