Национален парк Корбет

03.01.2012
Слон в Национален парк Корбет

Национален парк Корбет (Corbett) е най-старият парк в Индия. Той носи името на прочутия ловец и естествоизпитател Джим Корбет (Jim Corbett) е основан през 1936 година. Джим Корбет станал известен най-вече с лова си на тигри-човекоядци край Кумаон (Kumaon).

Национален парк Корбет е първият парк, създаден на толкова голяма площ – 500 квадратни километра в подножията на Хималаите. През деветдесетте години на миналия век са добавени над седемстотин квадратни километра, които изпълняват ролята на буферна зона на парка.

Част от територията на парка са гори и пасища, които се намират край река Рамганар (Ramganar). В парка има над петдесет вида бозайници, двадесет и пет вида рептилии и над петстотин вида птици. Най-известните обитатели на парка обаче са бенгалските (Bengal) кралски тигри.

Първото име на парка било Хейли (Hailey), така бил известен при основаването си. През петдесетте години на миналия век паркът бил преименуван на парк Рамганга, а през седемдесетте години на двадесети век получил настоящето си име.

Основните видове диви животни, които обитават територията на Национален парк Корбет са тигър, слон, индийски елен, кралска кобра, диво прасе, таралеж, къртица, летяща лисица, индийски мравояд. В парка всяка година пристигат няколко хиляди човека. Има възможности за нощуване на туристите както в пределите на парка, така и в близост до него, за да могат веднага след ставането си да могат да се насладят на всички прелести, които предлага дивата природа.

Национален парк Корбет, Индия

В национален парк Корбет живеят над тридесет и седем вида водни кончета, които учудват посетителите с различните си цветове и големина. В пределите на парка живеят седем вида риба. Основните атракции на парка са застрашените кралски бенгалски тигри, леопарди и крокодили, туристите могат да видят в естествената им среда видри, ленивци и лангури.

Очарованието на националния парк е допълнително подсилено с наличието на пъстри сърни, хималайски черни мечки, жълтовиещи златки и индийски сиви мангусти.

Разнообразните климатични условия на парка Корбет го правят предпочитано местообитание на много мигриращи птици, на пауни и на орли.

Тигрите са може би най-известните от всички диви животни, които живеят в Индия. Те са символ на физическа сила и почитани като пазители на гората. Бенгалските тигри маркират допълнително територията си, като отбелязват с нокти стволовете на дърветата. Така те известяват другите тигри докъде се простира територията им.

В национален парк Корбет има около седемстотин слона. През летните дни могат да бъдат видени стада от слонове, които се движат из джунглата.

Индийските слонове са забележителни със своята интелигентност и памет. Слоновете в парка се хранят с различни видове трева, листа, стъбла на дървета, лози и храсти. Леопардите в парка могат да се видят в полупланинските райони, но може да бъдат забелязани и в ниската част на джунглата.

Лангурите, известни още като ханумани, са сред жителите на парк Корбет. Те са почитани от индийците и могат да бъдат срещнати на много места в целия парк. Лангурите са вегетарианци и предпочитат да се хранят с цветни пъпки, плодове, листа, цветя и семена.

Хималайските кози се срещат често в парка. Те живеят на малки групи по планинските склонове и могат да се движат с висока скорост дори и по най-тесните пътечки и стръмни ръбове на планините. Хималайските кози са активни на разсъмване и привечер – това е и времето им за хранене. Те се хранят с листа, треви, клончета, ядки и плодове. В парка могат да се видят големи групи диви прасета, които се хранят с плодове, храсти, корени, не пропускат да хапнат и месо - мишки, змии, яйца на птици, насекоми, жаби и мърша.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати