Национален парк Жанджайе

09.01.2012
Национален парк Жанджайе

Национален парк Жанджайе (Zhangjiajie City) се намира в едноименния китайски град. В горския парк, който представлява великолепно творение на природата, туристи от цял свят се наслаждават на изумителни гледки.

Националният парк Жанджайе се намира в североизточната част на провинция Хунан (Нunan) и е първият горски парк в Китай. Той е създаден през 1982 година. Четири години по-късно е включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

В парка Жанджайе има много спиращи дъха с красотата си гледки, в него могат да се наблюдават в естествената им среда различни видове птици и животни. Паркът е известен със странните си върхове, красивите си долини и великолепните си гори. Девствената природа на парка привлича посетители както от Китай, така и от различни страни по света.

Паркът е красив през всички сезони. През пролетта той е сякаш постлан с килим от дъхави цветя, през лятото планинският ветрец прави парка прекрасно място за разхлаждане и отмора, през есента Жанджайе представлява великолепна гледка с червените листа на дърветата, а през зимата районът е покрит с искрящ сняг.

Жанджайе, Китай

Национален парк Жанджайе се простира на площ от 72 000 акра, а валежите в района за 1600 мм годишно. Температурата в района на парка е около шестнадесет градуса през студените сезони. Над деветдесет процента от площта на парка е покрита с растения – общо над петстотин вида, повече от растенията в Европа.

Сред най-красивите забележителности на парка е потокът Златен Камшик, форт Хуангши (Huangshi). Около потока Златен Камшик се издигат странно изглеждащи върхове, които са покрити с много стари дървета и с лози.

Фортът Хуангши е наречен на името на монах и се издига на 1080 метра надморска височина. Фортът предлага на посетителите невероятна гледка на околността от специалната тераса, предназначена за туристите. Сред най-красивите върхове са тези, които имат и най-интересни наименования: Кутията за съкровища на Небесните книги (Treasure Box of Heavenly Books), Южната колона на Рая (South Pillar of Heaven), Златната костенурка, гледаща морето (Golden Tortoise Watching the Sea).

Потокът Златен Камшик се намира в източната част на националния парк Жанджайе. Потокът носи името на скалата Златен Камшик. Той се влива в река Ли (Li). Това е една от четирите реки в провинция Хунан. На места се образуват великолепни водопади и край потока живеят много различни видове животни, а растенията взимат влага от нея. Заради красотата си потокът е известен в страната като най-поетичния поток, а долината на потока е известна като една от най-красивите долини в света. Езерото Грас (Grass) очарова погледа с прозрачните си води.

Южната порта на рая е оформена като огромна порта, затова е наречена по този начин. Красивата гледка наоколо напомня за рая. Върхът, наречен Императорската Четка (Imperial Brush) се намира близо до красиво местенце в парка, известно с името Руса Девойка, представяща цветя (Fairy Maid Presenting Flowers).

От специалната тераса за наблюдение се разкрива превъзходна гледка, която оставя незабравимо впечатление с възвишенията си във вид на четки. Тази част от парка връща в реалността спомените за прочутия владетел Ксанг (Xiang), който винаги очертавал кръг около името си в официални документи.

От Небесната тераса се открива прекрасна гледка, но единствения начин да се стигне до нея е да бъдат изкачени сто осемдесет и шест каменни стъпала. От птичи поглед може да бъде разгледан целият парк, както и облаците над върховете и горите в него.

3.8
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати