Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Глуксбург

Замъкът Глуксбург

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Глуксбург

Замъкът Глуксбург (Glucksburg) е издигнат през 1587 година по времето на херцог Йохан Младия (Johann the Younger), който бил брат на краля на Дания. Той имал двадесет и три деца, като някои от тях станали бащи на известни немски князе. Йохан Младия бил сред любимците на немския император.

Замъкът Глуксбург е известен като най-големият немски воден замък. От три страни замъкът е заобиколен с вода. Същевременно замъкът е известен и като една от най-разкошните семейни сгради в северна Европа. Замъкът Глуксбург е бил резиденция на херцозите Шлезвиг-Холщайн (Schleswig-Holstein), а понякога и резиденция на датските крале, тъй като и двете фамилии произхождат от Олденбург (Oldenburg).

Строителят на замъка, Николаус Кариес (Nikolaus Karies), издигнал сградата на мястото на бивш манастир. Гранитът от предишната сграда бил използван за направа на основите на съвременния замък. Много от старите тухли също били използвани за новата сграда. През 1923 година замъкът Глуксбург бил превърнат във фондация и бил отворен под формата на музей за широката публика. В замъка има голяма колекция от холандски гоблени и фламандски кожени стенни покрития. Гипсовите тавани в Червената зала и прилежащите помещения са сред най-ранните в замъка на Шлезвиг-Холщайн.

Фреските по тавана на параклиса са от времето на построяването на замъка. Дърворезбата по олтара е направена по време на Тридесетгодишната война, която е продължила от 1618 до 1648 година. В замъка са запазени много портрети от шестнадесети век, които представят интересни подробности за живота на Глуксбург и Олденбург.

В замъка има разкошни мебели в стил рококо, колекция от изящен порцелан и сребро. В замъка има сватбена зала и бални зали. В самия замък има музей, който съхранява исторически и културни ценности.

Замъкът Глуксбург

Замъкът е наречен Глуксбург заради мотото на херцозите: “Gott Gebe Glück Mit Frieden” (Господ дава щастие със свобода). Началото на мотото се вижда върху герба на херцога, който е над входа в замъка. До герба на херцога са гербовете на двете му съпруги, които се разполагат отляво и отдясно на неговия собствен.

След 1854 година замъкът е бил използван като лятна резиденция от крал Фридрих Седми (Friedrich VII), който починал през есента на 1863 година. През 1865 година пруските войници използвали замъка като щаб-квартира и като военна болница. Последната немска императрица – Августа Виктория (Auguste Victoria), потомък на Шлезвиг-Холщайн, често остава за дълго време в замъка Глуксбург.

Замъкът Глуксбург се смята за един от най-красивите барокови замъци. В средата на седемнадесети век в замъка се разполагал съдът.

В замъка Глуксбург и в оранжерията му се провеждат редица културни мероприятия, като едно от най-интересните е музикалният фестивал, посветен на Шлезвиг-Холщайн. Големият проблем на замъка е влагата в него, тъй като той е разположен върху вода и има нужда от постоянна поддръжка.

Църквата на замъка първоначално е била построена в ренесансов стил, а след това била префасонирана в бароков стил. На запад от часовниковата кула се намира гробница, където са тленните останки на тридесет и осем члена на аристократичния род.

Първият етаж изпълнява роля на жилищно помещение, а в центъра му се намира Червената зала. Тя е украсена с разкошни фрески и картини, някои от които са нарисувани от Антоан Песне (Antoine Pesne). В тази зала са се провеждали най-големите празненства в замъка.

Благодарение на високите основи в замъка се е използвало активно мазето. В него се намирали кухнята и складовите помещения. Мазето било използвано също така и за затвор. Днес там се намира администрацията на замъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати