Замъкът Ботуел

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Ботуел

Замъкът Ботуел (Bothwell) е голям средновековен замък в южен Ланаркшир (Lanarkshire) в Шотландия. Замъкът е издигнат върху почти отвесен бряг. Той се намира край река Клайд (Clyde) и представлява наистина великолепна гледка. Строителството на замъка е започнало през тринадесети век.

Замъкът Ботуел е известен като един от най-величествените замъци на Шотландия. Той е един от най-красивите замъци от времето на Средновековието. Замъкът е построен от аристократичната фамилия Морей (Moray). За да покажат феодалното си могъщество, членовете на аристократичната фамилия Морей създали величествения замък.

Тяхната мечта била да го направят още по-величествен, но така и не могли да я изпълнят заради Войната за независимостта през 1926 година. Въпреки това сградата се смята за един от най-величествените паметници на средновековна архитектура.

Семейство Морей са издигнали замъка така, че по техен проект той е трябвало да се простира върху площ от почти един хектар. За да се влиза в него е била предвидена гигантска порта с две крила, а гигантската стена около замъка е била опасана с кръгли кули. От всичко това обаче е била построена единствено най-голямата кула, която е била използвана, за да се живее в нея. Кулата била с диаметър двадесет метра и се издигала на над тридесет метра височина.

Въпреки че през 1337 година е била частично разрушена, тя все още е доста впечатляваща с размерите си и е известна като една от най-стабилните военни структури в средновековна Шотландия. По това време е построена и кула, която се е използвала за затвор и за наказания на провинилите се. Тя се смята за един от най-интересните образци на затворнически помещения от Средновековието.

Една от най-сериозните обсади, на които бил подложен замъкът Ботуел, била обсадата на Едуард Първи (Edward I) през 1301 година. Тогава замъкът не успял да устои на обсадата. Едуард Първи бил известен като „Чукът за шотландците”. Той довел 6800 войника, които обсадили замъка. Те използвали специални приспособления, за да успеят да се изкачат по стената на замъка и да превземат кулите. След около месец обсада замъкът бил превзет, най-вече защото вътре свършили запасите от храна.

Замъкът Ботуел станал отново собственост на шотландци едва през 1314 година. През 1336 година замъкът отново станал собственост на англичаните, но през март 1337 година шотландска армия начело с Андрю Морей (Andrew Moray), известен като сър Ботуел, отнела замъка от англичаните. Тогава била разрушена до голяма степен главната кула на замъка.

След войните замъкът Ботуел станал собственост на друга аристократична фамилия, известна като Черните Дъглас (Black Douglases), която се славела като една от най-влиятелните в цяла Шотландия. Това благородническо семейство подложило замъка на редица преустройства, които изобщо не били предвидени от техните предшественици. Техните подобрения само добавили красота и величие на средновековната сграда.

През 1362 година Джоана Морей (Joanna Moray), която била официалната наследница на замъка Ботуел, се омъжила за Третия Херцог от фамилията на Черните Дъглас. По времето на тяхното владичество в замъка е построена нова кула, която днес вече е изцяло разрушена, както и голяма зала и малък параклис до нея. Както залата, така и параклисът, са все още запазени и представляват красив пример за средновековното архитектурно изкуство.

След като Черните Дъглас изпаднали в немилост през 1455 година, замъкът бил върнат на Британската Корона и след това около него не са се случили някакви по-значителни събития.

През шестнадесети век замъкът бил собственост на британската корона, а през 1669 година бил подарен на аристократично семейство.

През 1935 година замъкът Ботуел станал собственост на държавата и днес е под егидата на националната шотландска организация за исторически паметници и забележителности „Историческа Шотландия”. Днес замъкът е отворен за посещения на туристи през цялата година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати