Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Дръмленриг

Замъкът Дръмленриг

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Дръмленриг

Замъкът Дръмленриг (Drumlanrig) е известен също така и като Розовият дворец. Той е един от най-съвършените в архитектурно отношение Ренесансови замъци в Шотландия. Замъкът Дръмленриг е построен от розов пясъчник за първия граф на Куинсбъри (Queensberry) – Уилям Дъглас (William Douglas). Той е пожелал замъкът да се построи на мястото, където се е намирала старинната крепост на клана Дъглас.

Днес замъкът Дръмленриг е дом на графа и графинята на Куинсбъри. В него се намира ценна колекция от предмети на изкуството, сред които е и платното на Рембранд (Rembrandt) „Старата жена чете”, както и много други картини, гоблени и различни видове произведения на изкуството. Великолепните зали и стълбища на замъка са обект на възхищение на туристите, които пристигат тук от всички кътчета на планетата.

В замъка Дръмленриг има организирани екскурзоводски турове, които разказват надългои нашироко историята на замъка и акцентират върху най-ценните предмети в художествената колекция. Туристите могат да изпият чаша чай в Чаената стая в края на разходката си из романтичния замък.

Кланът Дъглас е бил свързван с Дръмленриг още от четиринадесети век, когато Уилям Дъглас станал първият господар на Дръмленриг. Поколения наред членовете на семейство Дъглас са били приближени на кралското семейство. Тяхното обвързване с кралското семейство им помогнало да оцелеят и в най-трудните времена. Но и тази дружба не се разминала без ексцесии.

Джеймс Дъглас (James Douglas) бил един от лордовете, които били замесени в изгонването на кралицата на Шотландия – Мери (Mary) извън границите на страната през 1567 година. Въпреки това обаче синът на Мери, Джеймс Шести (James VI) посетил замъка през 1617 година. Следващите поколения също поддържали прекрасни отношения с кралската фамилия.

Замъкът Дръмленриг

През 1684 година първият граф на Куинсбъри решил да създаде дом, който да е подходящ на неговото положение в обществото и да покаже цялото му богатство и мощ.

Посетителите в замъка Дръмленриг винаги са заинтригувани от един знак, който може да бъде видян на всякъде – върху камъните, върху килимите и върху стените. Това е крилато сърце с корона отгоре. Разгадката се крие в един от най-героичните епизоди в историята на Шотландия. През 1329 шотландският крал Робърт Брус (Robert Bruce) бил на смъртно легло.

Той отдавна искал да поведе кръстоносен поход срещу враговете на християнството. Той поискал след смъртта му сърцето му да бъде извадено от тялото му, да бъде балсамирано и да бъде носено от кръстоносци по време на похода. Близо до краля в последните му минути бил Джеймс Дъглас, един от най-близките му приятели. Той получил задачата, свързана с кралското сърце.

След смъртта на краля тялото му било изгорено, пепелта погребана, а сърцето му било балсамирано. Половин година по-късно рицари потеглили към Испания и със себе си взели сърцето на краля, което било в сребърен съд на верига около врата на Джеймс Дъглас.

В Испания той бил избран да поведе дивизия от испанската армия срещу маврите. По време на битката той бил изолиран и притиснат от голямо количество врагове. Тогава извадил сърцето на краля и казал: „Напред, смело сърце, Дъглас ще те последва или ще умре! ” След смъртта му в битката сърцето на краля било върнато в Шотландия.

Оттогава мотото на фамилията Дъглас станало „Напред! ” В замъка има 120 стаи, четири големи кули и седемнадесет малки кули. Замъкът е известен с прекрасната си градина. Има френски градини и английска градина, а също така и градина с рози. Всеки турист може да си купи растение, отгледано в градините на замъка, за да го посади в своята градина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати