Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Херцогският замък

Херцогският замък

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Кеан/Херцогския замък

Херцогският замък, който е един от най-красивите във Франция, е построен около 1060 година от Уилям Завоевателя (William the Conqueror), за да изпълнява функцията на негова резиденция. Херцогският замък е известен като едно от най-големите укрепления, останали в Европа. Днес в замъка, се намира музеят на Нормандия (Normandy), в който може да се видят интересни предмети, свързани с историята на нормандския регион.

Херцогският замък е изпълнявал едновременно функциите на резиденция, на крепост и на военна казарма. По време на археологически разкопки през 2008 година са открити сграда от четиринадесети век и сутерен от шестнадесети век. Те са били открити по време на разширяването на музея на Нормандия. Освен този музей в замъка, известен още като замъка Каен (Caen), на името на столицата на южна Нормандия, се намира и музеят на изящните изкуства, който съдържа колекция от произведения на изкуството от шестнадесети и седемнадесети век.

Построен за херцога на Нормандия – това е била титла на Уилям Завоевателя, който е бил също така и крал на Англия, замъкът Каен е смесица от култура и история, които привличат хиляди туристи от цял свят. Около замъка има прекрасна градина. От величествената някога кула не е останало кой знае колко, но това е достатъчно, за да се оцени замахът, с който е била построена.

Църквата на Свети Жорж (Saint George), която се намира на територията на замъка, е свидетелство за славното минало на средновековната ера на жителите на града. Тя е създадена през десети век, а след това е била разширена през дванадесети век. Църквата, която не е с внушителни размери, но е много красива, е била реконструирана през петдесетте години на петнадесети век, а последното дострояване на храма се е състояло през шестнадесети век.

Замъкът Каен е построен от прочутия каенски бял камък. Има много грандиозни сгради в Англия, Франция и САЩ, които са построени от каенски бял камък.

Френският крал Филип Огюст (Philippe August) укрепил още повече замъка, който се смята за един от най-големите замъци в цяла Европа. През 1944 година замъкът Каен е бомбардиран, докато в него се намират немски казарми. По време на революцията кулата на замъка е разрушена.

Херцогският замък във Франция

В края на шестдесетте години на двадесети век се появява идеята в замъка да отвори врати музеят на изящните изкуства, но това се случва едва през 1971 година. От 2004 година управата на град Каен се заема с реставрирането на замъка на Уилям Завоевателя. Работата по реставрацията продължава до 2008 година. Разходите по възстановяването на красотата на замъка възлизат на над 1 милион евро.

Херцогският дворец се състои от няколко зали, параклис и жилищни помещения, където са живеели Уилям Завоевателя и неговите приближени. В крепостта Каен е имало и много сервизни помещения – кухнята на замъка, складови помещения, пералното отделение на крепостта, както и помещения за съхраняване на продукти. В замъка е имало и доста помещения, които са били обитавани от прислугата, както и от войниците, които охранявали замъка.

Голямата зала на крепостта доминира над останалите помещения. Голямата зала е с шестнадесет метра дължина и осем метра широчина, а стените й са с дебелина почти метър. В тази зала херцогът се наслаждавал на пламъците на камина, известна като една от най-старите камини от онази епоха. Тя е вградена стената, подсилена от външната страна с допълнителна зидария, тъй като огънят е трябвало да отоплява цялото помещение.

На няколко метра от залата, в която явно са се провеждали най-важните срещи на херцога, се намира малък, но изящен параклис, който, както и църквата, носи името на свети Жорж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати