Галерията Уфици

19.11.2012
Галерия Уфици във Флоренция

Галерията Уфици (Uffizi) е построена през 1581 във Флоренция (Florence). Сградата е построена по желание на Грандука Франциско де Медичи (Granduca Francisco de Medici), който е бил син на Козимо Първи (Cosimo I).

Архитектурата на сградата е направена по проект на Джорджо Вазари (Giorgio Vasari), който през петнадесети век се е славел като едно от най-големите светила в областта на архитектурата. Според неговия архитектурен проект галерията е залепена за двореца на Медичите и продължава чак до река Арно (Arno). Идеята на галерията е била не само да се съберат на едно място произведенията на изкуството – собственост на Медичите, но и да се намери място за офиси и бюрократични срещи на магистрати. Сградата е била построена доста бързо за темповете на онези времена.

През 1584 е добавена разкошната октагонална платформа. Октагоналната платформа символизира различните стихии. Все още се е запазила красивата осмоъгълна маса в средата на стаята, която е сложена там през 1589 година. В галерията се намира стаята на Грандукесата (Granduchessa), където тя съхранявала малки картини и статуетки.

В галерията също така са направени няколко малки лаборатории и аптека, където са се правели различни видове ароматни парфюми, лекарства, а понякога дори и отрови.

Галерия Уфици от моста

Галерията Уфици е разположена в сърцето на Флоренция – градът, който е известен като родина на Ренесанса. В сърцето на музея се намира колекцията на рода Медичи. Тя е била една от най-богатите колекции на произведения на изкуство в света още по време на построяването на галерията.

Тук могат да се видят произведения на известни италиански художници като Джото (Giotto), Ботичели (Botticelli), Леонардо да Винчи (Leonardo da Vinci), Микеланджело (Michelangelo). В галерията Уфици се намира прочутото тондо с изображението на светото семейство на Микеланджело. В галерията Уфици се намират много великолепни произведения на изкуството още от времето на античността.

Галерия Уфици вътре

В галерията могат да се видят едни от най-добрите произведения на изкуството на известни френски, немски и холандски художници. В галерията има много интересни колекции. Тук може да се види уникална колекция от автопортрети на прочути художници. Галерията Уфици е събирала целенасочено тази колекция, за да направи нещо като зала на славата на прочутите творци.

Началото на тази скъпоценна колекция от автопортрети на стари майстори, която се попълва и до днес, е било положено от последния прочут наследник на рода Медичи – кардиналда Леополдо Медичи (Leopoldo Medici). Когато решил да направи такава колекция, Леополдо откупил голяма част от колекцията на римската академия на Свети Лука (St Luke) – светец, който се смятал за покровител на изкуството.

Традицията била продължена през вековете и галерията не само купувала автопортрети, но и поръчвала на известни майстори на четката да нарисуват свой автопортрет, за да бъде увековечен в Уфици.

Много интересно за посетителите на галерията е, че залите и стаите, които преди векове са били използвани от персонала, както и коридорите могат да бъдат разгледани от посетителите.

4.4
Общо гласували: 8
5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати