Змиевидната колона

07.01.2013

Змиевидната колона (Serpent Column) се намира в Истанбул (Istambul) и е една от най-важните забележителности на града. На 26 септември 479 година преди новата ера гърците успели да победят персийците (Persian) в Платея (Platea) по време на голяма битка.

В чест на това събитие гърците поднесли на храма на Аполон (Apollo) в Делфи (Delphi) подарък – змиевидната колона. Колоната е отлята от бронзовите щитове на победените персийци. Тя е била висока осем метра и представлявала двадесет и девет завъртания от преплетените тела на три змии. Те символизирали здраве.

Змиевидната колона в Истанбул

На височина от шест метра и половина главите им с отворени усти се издигали от плоскостта на колоната, като крепяли малка платформа, върху която имало златна ваза върху три крачета.

През 326 година император Константин (Constantin) заповядал монументът да се пренесе в Константинопол (Constantinople). Този древен елински паметник, който се намира в Истанбул, е разположен на площада на хиподрума.

Дълги години се разпространявали слуховете, че половината от височината на колоната била заровена под земята по време на строителство на джамия, а златната ваза от поставката над главите на трите змии била открадната от кръстоносци през 1204 година.

Жителите на града били убедени, че змиевидната колона ги пази от скорпиони, дървеници и змии. Змиевидната колона била възприемана от жителите като талисман срещу всевъзможни пълзящи, летящи и хапещи създания, които можели да застрашат здравето и живота на хората.

През 1453 година султан Мохамед Втори (Mehmed II) превзел града и за да покаже, че той сега е господар на положението, отсякъл с меча си една от змийските глави. Историческите хроники разказват, че младият султан се разхождал гордо из града след превземането му. Погледът му попаднал върху змийските глави и за да покаже, че той е владетел на града, той накарал да го изкачат до височината на главите и отсякъл не цялата глава, а само долната челюст на отворената уста на една от змиите. Турски миниатюри от онова време изобразяват колоната с липсваща челюст на една от главите.

Според жителите на града това бил моментът, в който змиевидната колона изгубила вълшебната си сила да опазва града от всевъзможни нещастия и отровни гадини. Според легендата веднага след отсичането на главата Истанбул бил атакуван от хиляди скорпиони и змии.

Според историческите хроники останалите змийските глави са се запазили на монумента, но след това изчезнали тайнствено през края на седемнадесети век. Век и половина по-късно една от главите е намерена и днес може да се види в археологическия музей на Истанбул. Другата глава е намерена при археологически разкопки и се намира в Британския музей.

Върху змиевидната колона има различни надписи, които всъщност са имената на държави в древна Гърция, които са участвали в битки срещу чуждоземни нашественици.

По времето на византийската (Byzantine) империя змиевидната колона била издигната върху бронзова основа. По онова време тя се използвала като фонтан. Днес колоната е висока 5.3 метра. Останалата й част е закопана в земята.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати