Сакар Планина

04.03.2013
Сакар

Сакар планина е планина в България, която е известна с красотата си. Тя се намира близо дод границите с Турция и Гърция. Най-високата точка на Сакар планина е връх Вишеград, който се издига на височина от 856 метра. Сакар Планина се намира между няколко реки – това са Тунджа (Tundzha), Марица, Сазлийка и река Соколица.

В района на Сакар планина се отглежда много грозде, с което е известен този край, и се произвеждат едни от най-хубавите вина в страната. В Сакар планина могат да се видят различни по вид хищни птици, някои от които са вписани в Червената книга на България, защото са обявени за застрашени видове.

В планината живеят около сто вида птици. Една от най-ценните хищни птици, които обитават Сакар планина, е царският орел, който може да се види при повече търпение и желание от страна на туристите.

Сакар планина

Освен че е известна с лозята си, Сакар планина е любима на много туристи, освен това предлага възможност за лов и за риболов. В Сакар планина могат да се видят много интересни свидетелства за древната ни история. В планината са останали много останки от крепости, от долмени и от старинни светилища.

В Сакар планина се намира известния манастир Света Троица. Манастирът е разположен близо до село Устрем (Ustrem). Този манастир е много интересен за любителите на древни храмове. Смята се, че той е построен през четиринадесети век.

На няколко пъти манастирът е бил изравняван със земята и след това отново е бил построяван. Под самия манастир има костница. До манастира Света Троица има и много интересна пещера, която изобилства със старинни рисунки.

планина Сакар

Смята се, че е имало период, в който пещерата е била използвана като християнски храм. В тази пещера и в манастира според някои легенди са се криели хайдутите – защитниците на народа от османските нашественици. В края на деветнадесети век манастирът Света Троица за кратък период се превръща в гръцки манастир, но след това отново става българска обител.

Сакар планина предлага на туристите различни еко пътеки. Дългите разходки из планината са подходящи за всеки, който иска да усети общуването с природата и да си отпочине добре от градската глъчка.

Туризмът на Сакар планина не е много добре развит, но причината за това се крие във факта, че в продължение на десетилетия целият район е бил недостъпен за туристи. Тъй като планината се намира в гранична зона, туризмът в този район не е бил толериран.

В Сакар планина се срещат много защитени дървета, а също така и много видове защитени растения, сред които блатното кокиче.

В района на село Маточина може да се види старинна крепост, построена през средните векове. Туристите могат да видят само останки от величествената някога крепост, която се е издигала на четири етажа. Най-впечатляващата част, която е оцеляла, е кула, висока над осемнадесет метра. Допустимо е да се изкачите върху високата кула, украсена със специален монограм.

В близост до тази крепост се намира и скална църква. Според местните църквата е била активно действаща почти до средата на миналия век.

4.1
Общо гласували: 7
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати