Резерват Джендема

Нина 2Нина 2
Новак
748
резерват Джендема

Резерват Джендема (Dzhendema) се намира в Национален парк Централен Балкан. Резерватът, който по площ е най-големият в парка, се разполага върху южния склон на връх Ботев, който, от своя страна, се издига на 2376 метра.

Джендема е вторият по площ резерват в цяла България. Резерватът привлича туристи както от България, така и от други страни, защото предлага девствена природа, красиви местности, интересни растения и животни.

Джендема

Резерват Джендема е обявен за резерват през 1953 година. В резервата има много различни горски масиви – брезови и на места – елови и смърчови, има много букове и дъбове, като се среща и зимен дъб. Люляци и шипки се срещат из целия резерват. През пролетта резерват Джендема е изключително красив, защото тогава цъфтят люляците, шипките и навсякъде има разкошни цъфтящи ливади, които приличат на огромни цветни килими.

Освен това в резервата има много красиви водопади и водоскоци, които радват окото и са притегателни за фотоапарати. На български турската дума джендем означава ад, макар че според туристите местността е истински рай. Името на местността идва от скалите, които изглеждат направо непристъпни, и от пещери, с които изобилства резерватът.

Към Райското пръскало

В резерват Джендема има много интересни обитатели – това са диви кози, сърни, благородни елени. Именно заради тях местността е била обявена за резерват, а през 1991 година резерватът е бил разширен като площ. Резерват Джендема се простира на огромна площ – над 4200 хектара. В резервата се срещат много редки растения, някои от които са обявени за защитени видове. В Джендема живеят вълци и кафяви мечки, а също така прелитат царски орли и скални орли, както и много други видове хищни птици.

В резервата има специални маркирани пътеки, по които може да се преминава и на големи групи, но хората е добре да са един зад друг, тъй като има и стеснения. В резерват Джендема не е разрешено разхождането на туристи извън маркираните пътеки, тъй като местността има и опасни места, достъпни за тренирани хора. В резервата има екопътека, която представлява живописен път, преминаващ покрай разкошни водоскоци и водопади. Няма шанс да се загубите в резервата, ако следвате пътеките.

Райското пръскало

Резерват Джендема е разположен върху гранитни породи, които са смесени на места с варовик. Каньоните, които са оформени в резервата, са притегателни за туристите, както и интересните многобройни пещери, с които е пълен резерватът. На места има много високи откоси, така че трябва да се внимава.

В резерват Джендема при проява на повече търпение могат да се видят много интересни животни и птици, някои от които са доста редки и представляват защитен вид. Кълвачът, гаргата, таралежи, зайци, язовци, лисиците и дивите котки обитават резервата. В резерват Джендема обитава също така балканската пъстърва. Има и много змии и гущери, някои видове от които са живородни.

В целия резерват има само една хижа, но до нея може да се стигне само пеша, достъпът с автомобили е невъзможен. В целия резерват не се допускат разходки с моторни превозни средства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
42
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати