Замъка Скалигер

30.11.2012
Замъкът Скалигер

Замъкът Скалигер (Scaliger), известен като Рока Скалигера (Rocca Scaligera), се намира в италианския (Italian) град Сирмионе (Sirmione). Това е най-голямата забележителност на италианското градче.

Замъкът Скалигер е един от най-добре запазените средновековни замъци в цяла Италия. Той представлява ярък пример за масивно военно средновековно укрепление, което е защитавало успешно града откъм вода. Туристите се възползват от екскурзионно катерче, което ги вози около целия полуостров.

Сирмионе е много красив град, който се намира на края на дълъг и красив полуостров. Градът се намира на брега на езерото Гарда (Garda) и е като картина от рицарски роман или от някоя приказка. Замъкът Скалигер е бил построен през тринадесети век. Днес около него може да се види голямо количество нашественици по вода – това са лебеди и патици, които очакват от туристите да бъдат нахранени.

В средновековния град Сирмионе родът Скалигери (Skalligeri) бил сред управниците и владетелите на това разкошно място. Родът Скалигери построил масивния каменен замък, който е устоял на времето, въпреки че е построен директно във водата. Родът Скалигери е бил известен с това, че негови представители управлявали във Верона (Verona).

В замъка знатният род поддържал голям брой войници, които представлявали военна флота. До всеки град в околностите можело да се стигне по вода и родът Скалигери се възползвал от това. В същото време военното укрепление не позволявало на никого да нахлуе в града, без да бъде забелязан от часовоите, които наблюдавали кристалните води на езерото Гарда от високо.

Скалигер

Според легендата Мастино Първи (Mastino I) от рода Скалигери бил основният виновник за построяването на замъка. Той издигнал огромното каменно укрепление върху развалините на стара римска крепост. Така успял да получи контрол над цялото езеро Гарда, което за времето си било от стратегическо значение за рода Скалигери. Замъкът носи името на рода, с което е известен от векове. То никога не се е променяло.

Замъкът е направен с масивни основи, които се намират на метри под водата и е бил практически непревземаем. Масивните основи не са помръднали, въпреки че водата въздейства върху тях повече от осем века.

Замъкът Скалигер в Сирмионе

Замъкът има свои мрачни подземия, където се е намирал затворът. Там са се затваряли в килии престъпниците, осъдени на затвор или екзекуция.

В замъка Скалигер се намира музей, който съхранява интересни артефакти от средните векове. Сред стените на средновековната крепост туристите могат да усетят атмосферана и очарованието, привличащо тълпи от желаещи да разгледат замъка.

Както повечето средновековни замъци, и замъкът Скалигер си има своя легенда. Тя разказва, че преди време в замъка живеел млад мъж на име Ебенгардо (Ebengardo), който бил много щастлив със своята любима – тя се казвала Ариче (Arice). Нежната любов на двамата млади приключила трагично. През една нощ пристигнал венециански (Venetian) богаташ. Той бил толкова очарован от Ариче, че поискал да прекара с нея нощта.

Промъкнал се в стаята й, докато тя спяла, а тя се събудила и завикала за помощ. За да избегне скандала, венецианецът я намушкал. Ебенгардо дотичал, но късно, и за да отмъсти за любимата си, пронизал с кама венецианския богаташ.

Според легендата душата на Ебенгардо нощем обикаля замъка, за да се опита да намери любимата си Ариче.

4.1
Общо гласували: 7
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати