Керамоти

Керамоти

Керамоти е курортно селище, намиращо се в префектура Кавала, Гърция. Разположено е на брега на Егейско море, в близост до градовете Кавала и Ксанти.

Гръцките брегове тук се отличават с необятни, продължаващи километри плажни ивици, които дават възможност на посетителя да се наслади на къпането в морето, с всички съвременни удобства, които всеки организиран плаж трябва да предлага на посетителите си. В източния край на окръга се намира курортното селище Керамоти- едно красиво, естествено пристанище, с прекрасни пясъци и плажове. Това селце е и най-близката станция за прехвърлянето на остров Тасос.

Керамоти

Доскоро Керамоти е представлявало само рибарско селище и транзитен пункт, от който туристите достигат до остров Тасос. Днес той е курорт, изключително атрактивен за почивка на семейства с деца и за еко-туризъм.

Разположено на малък полуостров, образувал се преди милиони години и намиращо се на устието на река Нестос (Места), градчето притежава живописна гледка. То е опасано от около 50-60м. широка плажна ивица, простираща се почти 10 км по посока на устието на река Нестос. Пясъкът тук е фин и златист, няма камъни. Гледан от морето, този полуостров напомня на Карибите.

През последните години градчето се развива особено интензивно, но успява да запази в себе си характерната гръцка култура и обичаи. Тук гъмжи от малки хотели, които заедно с частните квартири предлагат места за не повече от 600-700 души, дошли да избягат далеч от шума на големите курорти.

На красивата плажна улица, от която тръгва и най-краткия маршрут (около 30 мин.) до остров Тасос, цари прекрасна атмосфера. Тук се намират дузина малки украсени таверни, кафенета и сладкарници. Всекидневието на Керамоти не се е променило от десетилетия.

Сутрин местните изнасят своите стоки и продукти в магазините и по сергиите, а по обяд градчето замлъква. Тогава тук е т.нар. "Сиеста"- обедна почивка, продължаваща 2-3 часа. На пост остават само рибарите. Надвечер хората се срещат с приятели и завършват деня си в някое кафене или таверна.

Тук можете да намерите всичко, което Ви е необходимо - магазини за храна, за дрехи, за обувки, супермаркети, рибни магазини и рибни ресторанти, всякакви таверни, кафенета и дори една дискотека.

Корабче в Керамоти

Местните не без гордост заявяват, че туристите, които са настанени на о. Тасос, правят ежедневно курсове до Керамоти, за да открият най-прекрасната пасваща за тях плажна ивица.

Намирайки се в близост до Кавала, Керамоти отговаря и на нуждите на туристите, тръгнали освен на почивка и на културен оглед.

Сред големите забележителности на Кавала няма как да не споменем крепостта, намираща се на върха на стария град и акведукта (Камарес)- паметник, делящ града на две части. Интерес представляват още кметството, комплексът Имарет, бронзовата статуя на Мехмед Али и археологическия музей.

Ако искате да се разнообразите след спокойствието в малкото градче Керамоти, трябва да посетите фестивала Филипи- Кавала, който продължава около два месеца - от средата на юли до началото на септември и се провежда в древния театър във Филипи.

В средата на месец юли тук се провежда международния фестивал "Илиос ке петра", а приблизително по същото време и международния фестивал "Космополис". Освен кметство Кавала и останалите околни кметства имат богати програми от изяви през цялото лято, когато се провеждат народни панаири и традиционни танцови представления.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати