Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Антилски острови

Антилски острови

Барбадос, Малки Антили

Антилските острови (Antillas) се намират в Карибско море и се смятат за част от Северна Америка. Те се делят на Големи Антилски Острови и Малки Антилски острови.

Към Големите Антилски острови принадлежат Куба, Хаити, Ямайка, Доминиканска република и Пуерто Рико.

Остров Куба е най-големият остров от Големите Антили. Той се намира между Мексиканският залив, Карибско море и Атлантическия океан. Държавата Куба заема целият остров с площ от 110 870 кв.км. и около 4000 коралови рифове и малки островчета.

Природата на Куба се характеризира с много варовици, хълмисти възвишения и невероятни пясъчни плажове, над 300 на брой. Първоначалната растителност тук днес е отстъпила място на отглеждането на тютюн и захарна тръстика, от чиято търговия страната се издържа. Населението на острова е около 11 млн. души, като половината от тях са мулати. Куба е известна с това, че тук може да се види най-малката в света птичка-колибрито.

Кюрасао

Остров Хаити е открит през 1492 г. от Христофор Колумб, който му дава името Еспаньола (Испанка). Днес е утвърдено неговото индианско име "Хаити", което означава "висок", "планински", "каменист". Тук се намират четири планински вериги, пресичащи острова и платото Сиера де Бауроко.

Повечето от земите, намиращи се по крайбрежието и в долините, се обработват от местното население. Характерно за острова е, че се намира в силна сеизмична зона и е свидетел на чести земетресения, особено това през 2010 г. Островът има голям отлив на туристи, поради зачестилите природни бедствия, както и заради масовото изсичане на тропическите гори.

Антилски острови

Ямайка се намира в близост до Куба, Хаити и Каймановите острови. Природата тук се характеризира предимно с планински релеф (тук се намира най-високият връх на Карибите), а в останалата част с платовиден. Островът е разположен на пътя на ураганите, чиято жертва често става населението му. Като цяло Ямайка е изключително красива, но бедна страна, разчита особено много на приходи от туризма. Пиковият сезон за чужденците тук е през зимата, тъй като слънцето е малко по-слабо.

Доминиканската република е вторият по-големина остров на Големите Антили. Площта му е 48 730 кв.км и заема две-трети от остров Испаньола. Населението на Доминикана е около 9 млн., като над 3 млн. живеят в столицата - град Санто Доминго. Природата на Доминиканската република се слави с четирите си планински вериги, долините и равнините си.

Пуерто Рико граничи на запад с Хаити и Доминиканската република, а на изток с Вирджинските острови. Островът е свободно присъединила се към САЩ държава със собствена конституция. Столицата на Пуерто Рико е град Сан Хуан. Природата на острова се характеризира с вечнозелени гори и сухоустойчиви храсти, а климатът с преминаващите често от тук урагани. Населението му е 3 913 100 души, като 80% от тях са бели. Всяка година Пуерто Рико е посещаван от около 2 млн. туристи.

Малките Антилски острови са общо 50 на брой, като най-големият от тях е Тринидад. Те се разделят на две групи: Подветрени и Неветрени в зависимост от това как са разположени спрямо североизточните пасати. Към Подветрените спадат Антигуа, Монтсерат, Сейнт Кийт и др., а към Неветрените Доминика, Мартиника, Гренадинските острови, Барбейдос, Сейнт Винсънт, Гваделупа, Сейнт Лусия.

Откритите през 15 в. от Христофор Колумб Малки Антилски острови, заемат обща площ от 14 000 кв.км. като действащи вулкани, природата им се характеризира с множество варовикови плата и тропични гори. На островите, които се намират по на юг преобладават ксерофитни гори и храсти.

Малките Антилски острови са желана туристическа дестинация заради запазените си девствени гори и плажове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати