Шато дьо Термес

Шато дьо Термес

Замъкът Шато дьо Термес се намира в департамент Од, Франция. Департаментът е част от региона Лангедок-Русийон, южна Франция и носи името си от минаващата там река Од.

Замъкът Шато дьо Термес е разположен на висок нос, заобиколен от три клисури и достъпът до него е възможен само от южната му страна.

През периода 11-13в. замъкът е бил административен център на важен териториален район. Управляван е от лордовете на Термес, които се отнасяли благосклонно към еретиците. По време на кръстоносните походи Симон дьо Монфорд решава да превземе замъка и започва една от най-дългите обсади в историята на кръстоносните походи (1209-1229). Тя продължила цели четири месеца.

Обсаденият Рамон дьо Термес, който бил еретик, не се предавал. Поради тежкото и сухо лято тогава, запасите от вода в крепостта свършили, но вместо да се предадат, войските на Рамон обсипали със стрели натрапниците. Последвала силна буря с поройни дъждове и положението в замъка за известно време се стабилизирало. Накрая през 1210г. страдащите от дизентерия войски на Рамон дьо Термес се предали.

В края на 13 в. замъкът е притежание на кралската власт на Англия. Полагат се усилия за обновяването му. Тогава е служел да защитава страната си от испанците.

През 1654 г. френските управници решават да разрушат замъка на Термес и така до 20 в. той остава в забвение.

През 1989 г. започват ремонтни дейности по възстановяване на замъка, а от 2005 г. всяка година се правят археологичеки разкопки около мястото на двореца с цел по-доброто разбиране на историческите факти, свързани с него.

Ако идвате да посетите замъка на Термес трябва да имате предвид, че до паркинга се стига само с кола- автобуси или камиони ще блокират движението.

Пътят от рецепцията до замъка се изминава пеша за около 15 мин. Това означава, че трябва да сте с удобни обувки, по пътя има неравности. Инвалидни колички могат да стигнат до замъка, но не и вътре в него.

Замъкът все още е в процес на археологически разкопки и крие доста опасни за деца места, затова те трябва да бъдат под непрекъснато родителско наблюдение.

Замъкът е отворен за посетители всеки ден от 10 ч.- 18 ч. през периода април-октомври, от 10 ч. - 19.30 ч. през юли и август, от 10 ч.- 17 ч. през уикендите и празниците през ноември и до средата на декември, а от 15 декември до края на февруари е затворен.

Цените на билетите за посещение са 4 евро за възрастен, 3 евро за ученици и студенти над 16 г. и 2 евро за деца.

Времето за посещение на замъка отнема около час-час и половина.

При непредвидени природни бедствия, включително и силен вятър или гръмотевична буря, замъкът затваря врати за посетители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати