Руски паметник

Нина 2Нина 2
Новак
748
Руски Паметник

Руски паметник се намира в София и е известен като първият паметник, издигнат след руско-турската война в чест на освобождението на България от османското владичество.

Руски паметник е издигнат точно на пътя, по който Осман Нури Паша е бягал от София на 22 декември 1877 година. Той е бягал в посока Перник и днес Руски паметник се намира точно по пътя, който е в тази посока. Осман Нури Паша е бил известен с това, че се е прославил сред османските завоеватели с обсадата на Плевен, заради която е бил обявен за герой.

Навремето Руски паметник се е намирал далече от центъра на града, а днес е позициониран почти в идеалния център на столицата. Руски паметник е построен през 1882 година със финансови средства, които били осигурени от руския народ. Официалното откриване на Руски паметник се е състояло през юни 1882 година. Това е било първото откриване на монумент, който да напомня за победата в руско-турската война.

Авторите на проекта за Руски паметник са останали неизвестни. Според някои източници се смята, че един от архитектите, създали паметника, е прочутият руски архитект Вокар. Най-вероятно в този проект му е помагал Владимир Шервуд, но тези данни така и не са били потвърдени.

Руски паметник представлява красив обелиск. Той е направен като четиристенна пирамида с отсечен връх. Тя се издига върху постамент от три плочи. Паметникът е украсен с различни надписи и символи. Надписите върху Руски паметник са на руски език.

Върху източната част на обелиска може да се прочете надписът „По времето на царуването на Александър Втори, император на цяла Русия, с волята и любовта му е освободена България на 19 февруари 1878 година". Всъщност България е освободена на 3 март 1878 година, но върху паметника е изписана датата 19 февруари - по стар стил.

Над този надпис са разположени мраморни барелефи на руския държавен герб и на ордена на Свети Георги, който се дава за храброст и е известен също така и като Георгиевски кръст. Върху западната част на обелиска има плоча с надпис, който гласи: „Не на нас, не на нас, а на името твое. 1877-1878” – годините, в които се е водила руско-турската война. Надписите са на език, характерен за Русия в края на деветнадесети век.

Руски паметник се намира на площад, който днес се нарича площад Руски паметник. Наблизо до площада се намира Националният дворец на културата, а също така и най-голямата болница за спешна помощ - Пирогов. Всяка година на 3 март на паметника се поднасят цветя и венци от хора и организации, които искат да припомнят важността на това важно за България историческо събитие, на което е посветен Руски паметник.

Самият руски патриарх Кирил е поднасял цветя пред паметника, издигнат в чест на император Александър Втори. Руски паметник напомня на поколенията за подвига на руските войници и офицери, освободили България под егидата на руския император, известен сред българите като Цар Освободител.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
виолета петрова
виолета петрова
26.02.2014 13:17
Изключителен паметник!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Дълбок,Дълбок поклон!!
0
0