Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Ограбис

Водопадът Ограбис

Нина 2Нина 2
Новак
748
Водопадът Ограбис

Водопадът Ограбис (Augrabies) се намира в Южна Африка (South Africa) и наистина впечатляваща атракция в национален парк Ограбис Фолс (Augrabies Falls). Водопадът Ограбис е невероятно красив и привлича огромно количество туристи всяка година в националния парк. Водопадът Ограбис е висок почти шестдесет метра.

Местните жители, известни като Койкои (Khoikhoi) са нарекли водопада Анкоеребис (Ankoerebis), което в превод означава мястото на силния шум. Така възникнало популярното име на водопада, което се превърнало в днешното Ограбис. Местните жители и до днес не обичат мястото и не ходят до него, тъй като смятат, че под водопада живее зъл дух. Те смятат, че мощният рев на водата всъщност е гласът на злото божество, което живее под водопада.

Според древни легенди точно под водопада има голямо количество диаманти, които все още не са взети от никого, тъй като не се е намерил достатъчно смел човек, който да рискува живота си, за да ги открие.

Водопадът Ограбис е изхвърлял 7800 кубични метра вода на всяка секунда по време на голямо наводнение през 1988 година. През 2006, отново по време на наводнение, водопадът е изхвърлял по 6800 кубични метра вода. За сравнение – водопадът Ниагара (Niagara) изхвърля по 2400 кубични метра вода в секунда. Водопадът Ограбис е един от най-големите водопади в целия свят. В националния парк Ограбис Фолс, където се намира величественият водопад, живеят хора от народа Нама (Nama).

Около водопада има много растения, местността е обитавана от различни видове животни. Около водопада Ограбис могат да се видят едни от най-красивите и екзотични представители на африканския животински свят. Тук може да се види каракал, черногръб чакал, леопард и африканска дива котка. В близост край водопада може да се види и планинска зебра.

Ограбис

Водопадът Ограбис се намира на река Ориндж (Orange). Когато реката е пълноводна, водата преминава около осемнадесет километра, преди да се спусне отвисоко. Около водопада редовно кацат разнообразни видове красиви птици, има и различни видове рептилии.

Посетителите на парка могат да използват възможността за планинско колоездене и разходки. В близост до водопада посетителите могат да се насладят на пикник сред невероятната екзотична природа. Служителите на парка информират посетителите за това какви птици, животни и рептилии могат да видят около водопада Ограбис.

Около водопада се намират различни скални образувания. Те са известни със звучни имена като Арарат (Ararat) и Мун Рок (Moon Rock). В близост до водопада Ограбис могат да се видят красивите дървета кокербум (kokerboom) и клипспрингер (klipspringer).

След това реката се оформя в делта с широчина седем километра. Водният поток, който се устремява към главния от многото канали, се спуска в тесен скалист процеп и със страшен рев пада надолу. След падането си водата създава изключително мощна пяна и хидролозите дори наричат мястото под водопада исполинов котел. При падането си водопадът вдига много високи вълни и огромно количество водни пръски, които образуват красива дъга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати