Река Велека

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Велека

Река Велека е една от най-дългите реки в България. Тя е дълга над 146 километра. Сто двадесет и три километра от нейната дължина се падат на България. Останалата част от реката е в Турция.

Река Велека извира в турската част на планината Странджа. От реките, които текат в планината Странджа, река Велека е най-дълга. След като преминава през голяма част от страната, тя се влива в Черно море. Вливането на река Велека в морето става край курортното село Синеморец. Там се намира устието на реката, което е широко около петдесет метра. По течението на река Велека няма построени язовири, наблизо няма предприятия, които да я замърсяват, което гарантира чистотата на водите ѝ.

Дълбочината на река Велека е около три метра, като на места достига и до четири метра. При устието край село Синеморец обаче реката достига до осем метра дълбочина. В Турция реката тече в тясна и стръмна долина, пълна с дъбови дървета. Широчината на реката се променя постоянно в зависимост от релефа, през който тече. Реката има бързеи, които обаче са само в началната и средната ѝ част, а колкото повече се приближава към морето, толкова по-спокойно става течението на Велека.

Край река Велека, както и в самата вода, растат много интересни цветя, някои от които са защитени видове. Такива са например блатното кокиче и водната лилия.

Покрай река Велека, която тече през различни райони - планински и равнинни, има много зелени гори, в които живеят различни видове животни. Покрай реката може да се види бамбук.

В реката има и много сладководни риби, които са причина река Велека да е любима на много рибари. В река Велека живеят над тридесет вида риби и морски животни. Два от видовете, които обитават река Велека – дивият шаран и змиорката, са част от Червената книга на България за защитени видове, тъй като са на изчезване.

Велека

В реката живеят речна и черноморска пъстърва, кефал и каракуда, и още много видове риби. На места животът на рибите е застрашен заради изграждането на бентове - такъв е например старият бент при село Бродилово, който е частично разрушен, но пречи на преминаването на рибите.

Река Велека е с много чисти води и често за рибарите е трудно да се справят с улова, който е доста голям. Но е задължително да връщат във водите на реката рибите, които са защитени. Не всички обаче спазват тази забрана, тъй като дивият шаран е много вкусен, затова популацията му намалява все повече.

Устието на река Велека до село Синеморец е обявено за защитена територия. Тази част от реката се намира в национален парк Странджа. В парка има специално място, от което се вижда цялата красота на устието на река Велека. То се намира точно на входа в село Синеморец. Край село Синеморец има и малко пристанище, от което може да се вземе лодка, с която туристите да се разходят по река Велека и да се насладят на красотата ѝ.

В защитеното устие на река Велека се забранява каквото и да е строителство, както и минно-геоложки проучвания. От 15 септември до 15 юни движението на плавателни съдове по река Велека е забранено. От 15 юни до 15 септември се разрешава единствено плаването на туристически плавателни съдове. Но дори тогава се допускат не повече от четири лодки едновременно, като скоростта им трябва да е не повече от четири възела. Маршрутът на лодките е строго определен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати