Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Дижонската катедрала

Дижонската катедрала

Нина 2Нина 2
Новак
748
Дижонската катедрала

Дижонската катедрала (Dijon) е най-голямата забележителност на красивия френски град Дижон. Катедралата носи името на Свети Бенигнус Дижонски (Benignus of Dijon). Това е величествена римо-католическа катедрала, посветена на патрона на града. Свети Бенигнус е известен като мъченик, който е загинал в името на християнската вяра. Според легендата след дълги дни на мъчения той бил убит с копие, а от тялото му изхвръкнал гълъб и отлетял високо в небето.

Дижонската катедрала представлява красив и величествен храм. Той задължително се посещава от туристите, които пристигат в града от различни кътчета на света. Дижонската катедрала е най-големият храм в цял Дижон.

Дижонската катедрала е със статут на национален паметник на Франция. Катедралата е изградена в готически стил. Тя е истинско произведение на архитектурното изкуство.

Когато стигнат до Дижонската катедрала, туристите могат да разгледат не само красивия храм, но и да посетят невероятната древна крипта. Криптата е направена през 1007 година и в нея се намират реликвите на Свети Бенигнус, които могат да се видят в малък параклис. Реликвите на свети Бенигнус се съхраняват в древен саркофаг. Криптата на Дижонската катедрала е много добре запазена и е смятана за едно от най-древните подобни места в цяла Франция.

Дижонската катедрала отвътре

Първоначално на това място, където днес се издига величествената Дижонска катедрала, се е намирала църквата, която е била издигната от абатството на Свети Бенигнус. По времето на революцията във Франция тя се превърнала в основно място, където хората са се събирали, за да са във връзка с Бог.

По това време църквата е започнала да изпълнява функциите на резиденция на епископите на Дижон, а след 2000-та година и на резиденцията на архиепископите на града.

Разкошната катедрала е била построена през четиринадесети век. Строителството е започнало още през 1280 година и е продължило до 1325 година.

Дижонската катедрала на практика е била изградена наново през четиринадесети век, но е съществувала много преди това като храм. Още през 535 година на това място е била издигнат храм върху тленните останки на свети Бенигнус. Те се намирали в крипта. През седемдесетте години на девети век храмът бил обявен за бенедиктинско (Benedictine) абатство.

Дижонската катедрала в Дижон

В началото на единадесети век сградата била на практика доста разрушена. Затова по решение на абатството върху руините на храма започнало строителството на нов храм, който бил завършен през 1017 година. Храмът бил много красив, изграден в романски (Romanesque) стил. Той бил допълнен от ротонда, която била с диаметър над седемнадесет метра. Точно петдесет години след построяването му той бил унищожен от голям пожар, възникнал в града и разрушил голяма част от сградите в Дижон.

В началото на дванадесети век започнали възстановителните работи по храма, но век по-късно една от кулите рухнала и унищожила голяма част от катедралата. Тогава се взело решението за изграждането на нова солидна катедрала.

И докато предишните варианти на храма били доста помпозни, новата катедрала, която била построена през четиринадесети век, се отличава със строг стил. Днес Дижонската катедрала е истински магнит за туристи, както и за вярващите от града и околностите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати