Замъкът Суин

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Суин

Замъкът Суин (Sween) се намира в Шотландия и представлява руините на величествена преди векове цитадела. Смята се, че замъкът Суин е един от първите замъци, построени от камъни в страната и най-вероятно първият каменен замък. Замъкът Суин е бил построен в края на дванадесети век и е бил смятан за най-силното военно укрепление в страната по онова време.

Когато замъкът Суин е бил построен, каменната му част е била допълнена с красиви дървени елементи, които през вековете са изчезнали. Портите на замъка са разположени откъм южната му страна. Замъкът е продълговат, което не е характерна форма за древните шотландски крепости. Той представлява голям двор, около който са били издигнати различни по предназначение сгради. Това е било новаторство за шотландските крепости през дванадесети век.

Замъкът Суин дължи името си на шотландеца Суибн (Suibhne), който го е издигнал. Потомците на Суин се превърнали в могъщия шотландски клан Максуин. По време на войната за независимост кланът Максуин се биел срещу бъдещия крал на Шотландия – Робърт Брус. Това било грешка от тяхна страна, защото те не преценили последствията от избора си.

След края на войната, когато Робърт се качил на трона и бил обявен за Робърт Първи, крал на Шотландия, той изгонил клана Максуин от земите им и ги лишил от замъка Суин, с който те се гордеели много. Кралят подарил замъка Суин на Ангъс Ог. Той бил яростен поддръжник на краля и затова заслужил кралския подарък.

Замък Суин

През четиринадесети век кланът Максуин успява да си върне земите, както и замъка Суин. През четиринадесети век обаче замъкът Суин става собственост на клана Макдоналд. През петнадесети век замъкът преминава в ръцете на Колин Кембъл. Той е удостоен с титлата първи херцог на Арджил.

Смята се, че след това замъкът преминава в ръцете на клана Макнийлс. Последната от рода била Ерка Макнийл, която наследила замъка. Тя живяла там със съпруга си Александър Макмилан. Една от кулите на замъка носи неговата фамилия. Кулата е с кръгла форма и в долната й част са се намирали затворнически килии. Кулата Макмилан се намира в северозападната част на замъка.

През седемнадесети век замъкът Суин е изгорен по време на Войната на трите кралства. Пожарът се разгорял по заповед на Алисдер Маккола и клана Доналд. Те от години мразели клана Кембъл и Макнийлс и унищожили крепостта. Оттогава тя е превърната в развалина и не е била възстановявана.

През тридесетте години на двадесети век замъкът Суин става част от историческото наследство на Шотландия. Във времето на разцвета си замъкът Суин е бил мощна крепост, която е била доминираща цитадела в западната част на Арджил.

Замъкът Суин днес представлява самотни руини, които красят западното скалисто крайбрежие на Кнапдейл. Тъй като замъкът Суин се смята за най-древния шотландски замък, той е от важно историческо значение за страната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати