Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Пуилорен

Замъкът Пуилорен

Нина 2Нина 2
Новак
748
Пуилорен

Замъкът Пуилорен (Puilaurens)е един от най-известните катарски замъци във Франция. Той се намира в южната част на страната и се издига величествено върху скала. Замъкът Пуилорен се намира над долината Булзан (Boulzane) и туристи от цял свят разглеждат живописната величествената крепост. Тя се е запазила доста добре, както и крепостната стена.

Замъкът Пуилорен е построен през девети век. Той се намира в близост до живописното селце Лапрадел (Lapradelle).

Замък Пуилорен

До дванадесети век замъкът Пуилорен бил собственост на абатството на Сен Мишел де Кукса (Saint-Michel de Cuxa). След това преминал в ръцете на кралицата на Арагон (Aragon). Поради тази причина той бил опазен от набезите на кръстоносците за много дълго време. Затова в замъка Пуилорен се криели бежанци от останалите замъци.

Той устоял на атаките на Симон де Монфор (Simon de Montfort) и е бил защитаван от прочутия Гийом де Пейрепертюз (Guillaume de Peyrepertuse). Смята се, че през 1255 година замъкът бил принуден да сдаде позициите си. През тринадесети век замъкът Пуилорен станал собственост на френската корона.

Когато бил собственост на Франция, замъкът Пуилорен принадлежал на господарите на Фенуйе (Fenouillet) през тринадесети век. Замъкът е бил военно укрепление, което е защитавало цялата местност.

През седемнадесети век непристъпната крепост била превзета от испанците, но след 1659 година замъкът изгубил значението си от стратегическа гледна точка. Същата съдба постигнала и други замъци след преместването на границата.

Пулорен Замък

Туристите, които пристигат, за да разгледат замъка Пуилорен, трябва да се изкачат по специална пътека до крепостта. Замъкът се издига на почти седемстотин метра надморска височина. Жилищната кула на замъка е отделена от двора с вътрешна стена, в която има порта. Но да се стигне до портата може единствено ако се мине по тясна пътека. Тази пътека се движи на зиг-заг, докато стигне до портата, която води към кулата. Стръмната пътека, която води към замъка Пуилорен, е изпълнявала функцията на естествена защита на крепостта.

Замъкът е бил много добре укрепен. Когато врагът стигнел до портите на замъка, точно там се оформяла така наречената зона за убиване. Пространството пред портата е много малко, а отгоре и отпред са направени бойници за стрели.

Една от големите забележителности на замъка е Кулата на бялата дама. Тя се намира в югозападната част на замъка. Едно от интересните неща, с които е известна Кулата на бялата дама, е специалната тръба, която е изпълнявала функцията на връзка между етажите. Така хората от отделните етажи са могли да говорят помежду си. Таванът на тази кула е имал прозорец, който се е затварял с решетка. Тя е оцеляла и до днес.

Кулата на бялата дама е кръстена в чест на Бланш де Бурбон (Blanche of Bourbon). Тя е била внучка на Филип Хубави (Philip the Fair). В замъка Пуилорен тя била убита от съпруга си. Според някои легенди оттогава призракът й обитава замъка, където е издъхнала. От началото на двадесети век замъкът Пуилорен е със статут на исторически монумент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати