Замъкът Кинсуеър

17.05.2013

Замъкът Кинсуеър (Kingswear) се намира в графство Девън (Devon) и е един от отбранителните средновековни замъци в Англия. Той е бил построен в началото на шестнадесети век и е изпълнявал функцията на артилерийска кула.

В него са се намирали различни видове оръдия за обстрелване на враговете. До днес са се запазили отворите в стените на замъка, през които се е стреляло по нападателите. Строителството на замъка Кинсуеър е започнало през 1481 година и е приключило за 22 години.

Целта на построяването на замъка Кинсуеър е била да се подпомогне защитата на съществуващия вече замък Дартмут (Dartmouth), който е бил издигнат от другата страна на река Дарт (Dart).

Kingswear

Огневата мощ на замъка Дартмут, обединена с тази на замъка Кинсуеър, представлявала най-съвременната и силна отбранителна формация за времето си. Модерните за шестнадесети век оръдия били разположени в долната част на замъка. От покрива на замъка са стреляли войници от гарнизона, който е бил разположен в Кинсуеър.

Замъкът Кинсуеър трябвало да защитава от нападения тясното устие на реката, през което плавателните съдове влизали в пристанището на Дартмут. След време обаче стратегическата и военна позиция на замъка Кинсуеър намаляла значително, тъй като били създадени нови видове оръдия, с които замъкът Дартмут можел да се отбранява срещу вражески нападения. Огневата мощ на замъка Кинсуеър вече не можела да се сравнява с тази на Дартмут и не се налагало да се поддържа цял гарнизон от войници в каменната крепост.

След като изгубил отбранителното си значение, замъкът Кинсуеър бил изоставен и започнал постепенно да запада. Той щял да се превърне в руини, но оцелял благодарение на богат ерген, който решил да го превърне в своя лятна резиденция.

Това бил Чарлз Хейн (Charles Hayne), който вложил доста средства във възстановяването на замъка през 1855 година и събирал представители на висшето общество в средновековната сграда. Благодарение на това замъкът успял да устои на разрухата.

Замъкът Кинсуеър представлява красива гледка на брега на река Дарт. Стените на замъка са изградени от камък и въпреки разрушенията на времето е устоял. Въпреки че отвън изглежда доста стар, замъкът изненадва с интериора си. Той е възстановен във вида, в който е бил през шестнадесети век. В него може да се видят дори мебели, красиви легла и килими.

Когато е бил създаден, за да защитава замъка Дартмут от вражески нападения, замъкът Кинсуеър е бил по-скромен в интериора си замъка Дартмут, но не и аскетичен. Много трудно е да се поддържат мебелите в стаите, тъй като в замъка е много студено и влажно поради близостта му до реката. Дори съвременните методи за климатизация не могат да променят значително влажността на помещенията.

Покривът на замъка Кинсуеър е място, откъдето навремето се е стреляло по нахлуващите по вода врагове. Днес оттам се открива прекрасна гледка към реката. На семействата с деца се препоръчва да внимават много, когато се качват на покрива на замъка, още повече, че замъкът се намира точно над реката.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати