Чернобил

Нина 2Нина 2
Новак
748
Чернобил

Чернобил (Chernobyl) е град, който се намира в Киевска област, в Украйна. Градът става печално известен заради аварията през 1986 година, заради която загиват много хора.

Преди аварията в града са живеели над 12 000 човека. Днес на територията на Чернобил живеят единствено служители от учрежденията на Зоната на отчуждаване, както и хора, които са се самозаселили в района.

Историята на град Чернобил започва през дванадесети век, когато в близост до града е построен голям замък, части от който са се запазили до днес. Замъкът е бил реконструиран през шестнадесети век.

През осемнадесети век градът е станал част от Руската империя. В града са живеели много евреи – повече от половината население е било съставено от граждани с еврейски произход. Те са били заселени в Чернобил по време на полската колонизация.

Голяма част от еврейското население е било убито в началото на двадесети век. През 1921 година Чернобил става част от Украинската Съветска (Soviet) република. Малкото останали евреи в града са били унищожени по време на немската окупация в периода от 1941 до 1944 година. След разпадането на Съветския съюз Чернобил става част от независима Украйна през 1991 година.

Атомна централа Чернобил

На десет километра от град Чернобил през седемдесетте години на двадесети век е била изградена първата атомна електростанция в Украйна.

На 26 април 1986 година авария разтърсила четвъртия енергоблок на Чернобилската атомна електроцентрала. Това се смята за най-голямата катастрофа в историята на цялата атомна енергетика.

Всички жители на града били спешно евакуирани от домовете си. Реакторът бил напълно разрушен и голямо количество радиоактивни вещества били разпръснати наоколо. При аварията са загинали двама души.

В първите три месеца след аварията са загинали тридесетина човека, а през следващите петнадесет години от заболявания, предизвиквани от облъчването, са загинали около 80 000 човека. Спешно са били евакуирани жителите на съседния град Припят (Pripyat), създаден специално за работниците от атомната електроцентрала. Преди аварията в него живеели над 47 000 души, а днес няма нито един жител.

В ликвидирането на последствията от аварията са участвали над половин милион души. Ликвидирането на последствията на аварията е струвало на Съветския съюз над 20 милиарда долара.

Когато избухнал реакторът, облакът, който се образувал от него, разнесъл радиоактивни вещества по голяма част от територията на Европа.

Чернобил, домове

Сред радиоактивните вещества, които са били изхвърлени при аварията, са били цезий-137, който е с полуразпад от 30 години, както и стронций-90, който е с полуразпад от 28 години.

Аварията е възникнала, въпреки че точно на тази дата е било планирано спирането на четвърти енергоблок. Тогава се е провело изпитание на режим за аварийно електроснабдяване. Заради тази програма е била изключена системата на аварийно охлаждане на атомния реактор. Намалена е мощността на реактора, като по неизвестни причини тя е паднала до нулата.

Персоналът взел решение да я възстанови. Мощността започнала да нараства бързо и след това се чули два мощни взрива, от които реакторът бил напълно унищожен. Смята се, че аварията е следствие на нарушения на правила на работа от персонала, най-важните от които е изключването на защитите на реактора. Смята се също така, че реакторът не е съответствал на изискванията за безопасност, а персоналът не е бил наясно с особеностите на реактора.

След Чернобилската авария много страни са замразили проектите си за развитие на атомна енергетика.

Туристите, които посещават Чернобил, преминават през специален инструктаж. Забранено е да се пие и да се консумира храна в отчуждената зона, както и да се взимат сувенири от града.

В града е издигнат паметник на пожарникарите, които първи са пристигнали след сигнала за авария. На много места в града има знаци, които предупреждават за радиация. Туристите могат да видят домовете, които са били изоставени за часове след аварията от обитателите им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати