Река Шер

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Шер

Река Шер (Chère) е френска река, която е приток на река Лоара (Loire) - която е най-дългата река в цяла Франция. В централно-северната част на Франция има и департамент, който се нарича Лоар е Шер (Loir-et-Cher). Той е наречен така по имената на двете реки. Самата река Шер преминава през централната част на Франция.

В древността река Шер е била известна като Карус (Carus). Смята се, че името на реката произлиза от старинна дума от индо-европейския език, която е означавала "камък". Това се дължи на каменистото дъно на реката, което на места се замества от песъчливо.

Река Шер извира на над 700 метра надморска височина и след като тече на северозапад, се влива в река Лоара. Река Шер извира в близост до Централния масив (Massif Central) и преминава през платото Комбрай (Combrailles). Река Шер тече през град Монтлусон (Montluçon), както и през Сен Аман Монтрон (Saint-Amand-Montrond), а също така през редица други градове и села.

В близост до Виерзон (Vierzon) към река Шер се присъединява река Йевр (Yèvre). Река Шер продължава да тече на запад, като преминава през Шенонсо (Chenonceaux). Точно там тя минава през разкошен старинен замък със същото име.

Замъкът Шенонсо

Замъкът Шенонсо е построен през петнадесети век точно над самата река и представлява изключително красива гледка. За да се закрепи над водата и да не страда от влагата, замъкът е издигнат върху красиви каменни арки. През 1940 година разливът на река Шер предизвикал много силно наводнение. От това наводнение пострадал сериозно замъкът Шенонсо.

След като премине през изящния замък Шенонсо, река Шер преминава близо до град Тур (Tours), където се влива в река Лоара. Вливането на река Шер в река Лоара става край Виландри (Villandry). Река Шер се влива през Берийския (Berry) канал, който е доста стар - изграден е в средата на деветнадесети век.

Лоар а Шер

Дължината на река Шер е 352 километра, като над 100 от тях са проходими за плавателни съдове. Частта на реката, която е непроходима за плавателни съдове, се намира в близост до Сен Аман и за да преминат през района, плавателните съдове използват изкуствено изграден канал.

Водният басейн на река Шер се простира на 14 000 квадратни километра площ. Около реката растат много гъсти гори, има и много различни видове горски храсти, а благодарение на напояването има много зелени поляни.

Река Шер е известна с това, че в нея има много риба. Сред рибите, които живеят в реката, са мряна, хищни риби като щуката, както и пъстърва и змиорка. Река Шер е любимо място за риболов на много местни жители.

Освен река Йевр Река Шер има и други собствени притоци. Сред тях е река Тард (Tardes), както и река Вуйез (Voueize). Край Монтлусон в река Шер се влива река Амарон (Amaron). В близост до Молн (Meaulne) в река Шер се влива река Омонс (Aumance).

Освен това сред притоците на река Шер са река Орон (Auron), която се влива в нея край Виерзон, както и река Теол (Théols), а също така река Солдр (Sauldre). Край Сен Анян (Saint-Aignan) в река Шер се влива река Фузон (Fouzon).

Най-ниско е нивото на водата в река Шер през лятото, от юли до септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати