Залив Болата

16.07.2013
Залива Болата

Залив Болата се намира на няколко километра северно от нос Калиакра. Той е единственият по рода си залив по северното черноморие и е включен в Клуба на "Най-красивите заливи в света".

Пълноправното включване на първия български залив в известния клуб ще се състои на следващото редовно през 2013 г. година в Камбоджа. Кандидатурата на залив Болата е защитена от вицепрезидента на клуба Мария Мейра, което е изключителна чест за България - ще се популяризира като туристическа дестинация.

Малкият залив, разполагащ и с пристанище, е лиман с тясна клисура, която се врязва в брега до бивша военна зона. Заобиколена е от скални масиви с издълбани в тях пещери.

Болата

През залив Болата минава къса рекичка, подхранваща се от множество извори. Там, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна.

Болата е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра и единствения резерват в България, който включва в себе си и акватория (морска площ).

През залив Болата минава и единственият в България миграционен път - Виа Понтика на птиците, когато заминават или се връщат от юг. Често могат да бъдат видени не толкова разпространените земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници.

В околностите на Болата има пещери, които са около 15-20 на брой. В тях са открити останки от антично селище, което свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. Намерени са останки от антични и средновековни селища, невероятни каменни кръгове, за които не е известно от кой период от историята на България са.

Намерени са жертвени камъни и известния Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Залив Болата

Продължавайки по стръмна пътека в посока север, можете да се изкачите до върха на скалната стена. От тук гледката към цялата клисура е невероятна, вижда се целия нос Калиакра. Продължавайки в същата посока, можете да стигнете до прочутата местност Тауклиман и курорта “Русалка”.

По пътя ще минете през ловно стопанство, в което ще видите сърни и муфлони. В него е разположена клисурата Еникулак - единственото място, през което може да се слезе до морето.

През последните години туристическото сдружение “Каварна” за пещерен и екотуризъм е инициатор за проучване на пещерите в района на залив Болата. Досега те не са проучвани. В 4-5 от тях може лесно да се влезе и има идея те да бъдат превърнати в туристическа атракция на региона.

На по-късен етап е възможно да бъдат художествено осветени, да се изградят екопътеки, които да отвеждат туристите от залива до нос Калиакра, Каварна, крайморското село Тюленово и до резервата “Яйлата” до село Камен бряг. Предвижда се някои от екопътеките да са с участъци, през които да се преминава по коридори от дървени стълби и въжета.

За да може тази идея да се осъществи и да има нови атрактивни туристически атракции, България и в частност Каварна ще има нужда от външно финансиране.

Залив Болата е предпочитано място не само за плажуване, но и за гмуркане. Удобно място за отсядане е Вила “Аврус” в село Българево, намираща се на 5-6 км от залива и от нос Калиакра.

3.4
Общо гласували: 9
5 2
4 2
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати