Да Нанг

08.08.2013
Да Нанг

Да Нанг (Da Nang)е най-големият град в Централен Виетнам. Разположен е на Южнокитайско море, на чийто бряг има построено пристанище- едно от най-важните пристанища за държавата. Да Нанг има население от 887 100 души, което го прави четвъртият по големина град във Виетнам.

Историята на града датира още от 192г., когато на днешните му територии са се заселили чамите (от малайзки произход), които създават тук своята империя. През 11в. те са принудени да напуснат околността, в която бавно започват да се нанасят виетнамците, засаждайки земите си с ориз и превръщайки ги в земеделски зони.

По време на Виетнамската война летището на Да Нанг се превръща в основна база на Южен Виетнам и САЩ и се оказва най-натовареното летище в света през този период.

Да Нанг, Виетнам

Макар и следите от войната да не са изчезнали напълно, през последните години Виетнам бележи увеличение на туристическия интерес.

Днес Да Нанг е водещият индустриален център в Централен Виетнам и предлага по нещо за всеки вкус, разкривайки хармонията между новото и старото. Повечето туристи остават очаровани от красотата на заобикалящата го природа, на Мраморните планини, нестандартната азиатска архитектура и кухня.

Да Нанг е известен със своите зеленчукови пазари, кулинарни щандове и ресторанти. Туристите могат да получат вкусна храна на ниски цени. Характерен за виетнамската кухня е оризът, който се сервира в съчетание с месо, риба или зеленчуци. Невероятен свеж вкус и неповторим аромат на ястията придават използваните масово тук зелени зеленчуци.

Причината за характерния вкус на виетнамската кухня е ферментиралия рибен сос, обогатен с подправки, наречен нуок-мам. Други известни храни са Pho (ястие с риба и фиде), Cha Tom (омлет със свинско месо и скариди)и Phong Tom (големи хапки от скариди).

Град Да Нанг

По време на пълнолуние много будисти в Да Нанг постят и затова по улиците на града се предлагат предимно вегетариански супи и зеленчукови ястия.

Най-подходящото време за посещение на града е през сухите и малко по-прохладни месеци от октомври до март.

Забележителности в Да Нанг и около него:

- Мраморните планини, които се намират на 12 км. от града. Те представляват пет върха, обърнати към Източнокитайско море, за които местните вярват, че символизират петте елемента на Вселената. Планините съдържат мрамор и варовик, които служат за традиционния добив на камък. От мрамора виетнамците изработват статуи, украшения и произведения на изкуството. Цветовете мрамор, които могат да се намерят тук са розов, бял или кафяв.

Мраморните планини се характеризират с много тунели и пещери, които по време на Виетнамската война са използвани от бойците на Виетконг. Има и пещери с толкова високи тавани, че се превръщат в удобно място за изпълняване на свещени ритуали в чест на Буда. Най-високият връх е Туй-Сон. На него се намира и пагодата Там Тиа.

- Крайбрежната ивица на града

- Музея на Чамското изкуство, който разказва историята на Чамската цивилизация. Тя има 1300 годишна история. През 2в. създава в Индонезия мощно царсвто, което загубва чак през 15в. Чамите принадлежат към малайзката група, характерен за тях е живота в матриархат.

- Античната столица и религиозен център на Чамската империя, намираща се на около 70 км. от Да Нанг. Тя е сред защитените културни паметници на ЮНЕСКО.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати