Мерида, Мексико

23.01.2013
Мерида, Мексико

Мерида (Merida) е град в Мексико (Мexico) с население от над 900 000 души. Градът е столица на щата Юкатан (Yucatаn). Град Мерида е известен с това, че е най-големият на целия полуостров Юкатан.

Мерида се намира в южната част на страната и привлича туристи от цял свят с уникалността си – градът е запазил колониалния дух въпреки бързото икономическо развитие.

Градът е основан преди повече от четири века от испанския конкистадор Франсиско де Монтехо (Francisco de Montejo). Той избрал за новия град място, където преди са живели древните маи (Maya). Древният град на маите се наричал Ичканзиху (Ichkanzihоo), което в превод означавало градът на хълмовете.

Новият град получил името на град Мерида в Испания. Старинните камъни, пълни с рисунки на маите, са били използвани, за да се построят испански сгради в колониален стил. Такива камъни могат да се видят от туристите по стените на катедралата в града.

Колониални сгради в Мерида

Градът е интересен с това, че над петдесет процента от жителите в него произхождат от маите. Град Мерида е обявен за най-безопасния град за живеене на територията на цялата страна.

Много сгради в испански колониален стил днес се извисяват до съвременни хотели и магазини. Атмосферата на Мерида връща туристите векове назад.

Една от най-големите атракции на град Мерида е катедралата, която е построена през 1598 година. Тя е украсена с красиви кули и със статуя на Спасителя, която е висока седем метра. Катедралата на Мерида е обявена за най-голямата на територията на целия Юкатан.

В края на деветнадесети век Мерида става една от най-популярните дестинации сред богаташи от цял свят. Много от тях дори започват да живеят в града, което води до процъфтяване на местната икономика. По това време са построени разкошни сгради. Днес много хора реновират стари сгради, за да им вдъхнат отново живот и това се отразява много добре на визията на града.

Уксмал в Мексико

Населението на Мерида се гордее с визитата на папа Йоан Павел Втори (John Paul II), който посетил града през 1993 година. Това е едно от големите събития, случили се в историята на града.

Сред забележителностите на града е къщата на основателя на Мерида, която днес е превърната в голяма банка. Мерида често е наричана Белият град, защото много от старите сгради са боядисани в бяло.

Туристите могат да посетят места, където се провеждат археологически разкопки – около град Мерида често са били откривани ценни артефакти от времето на маите.

В градския музей на Мерида се съхраняват ценни предмети, които дават представа за живота на хората в града през вековете. В историческия музей могат да се видят интересни находки, откривани при археологически проучвания.

Църквата Иглесия де Хесус (Iglesia de Jesús) е построена през седсемнадесети век. Тя е била изградена с материал, използван за строежа на храмовете на маите. В града се извисява величествената сграда на операта. Най-обичана от туристите е уличката Ел Пасео Монтехо (El Paseo Montejo), която има славата на улица за вечерни разходки.

В Мерида има и зоопарк, в който посетителите могат да видят животинските видове, характерни за полуостров Юкатан. Най-голямото събитие в Мерида е мартенският карнавал, който превръща града в приказно селище.

3.3
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати