Железопътна линия Земеринг

18.07.2013
Железопътна линия Земеринг

Железопътна линия Земеринг (Semmering Railway) е ж.п. линия, намираща се в Австрия. Тя тръгва от Глогниц (Gloggniz) през алпийския проход Земеринг и стига до Мюрцугшлаг (Mürzugschlag). Пътуването продължава около час.

Изградените ж.п. линии по света нямат нищо общо с тези в България. Пътуването по релси е много предпочитано пътешествие, тъй като можете да видите много забележителности и невероятни пейзажи, заобикалящи чуждите градове, за малко време.

Луксозни или спартански, спокойни или изпълнени с приключения, най-великите пътешествия с железница в света притежават нещо, което ги обединява: романтичен дух. Качите ли се на някой от тези влакове, сякаш попадате в света на сънищата. Без Антарктида всички континенти си имат свой дял от железопътни приключения, от сафари влаковете в Южна Африка до железницата в Северна Швеция, в търсене на диви полярни животни и среднощно слънце.

Железопътната линия Земеринг е идеален пример за такова романтично пътешествие. Тя тръгва от град Земеринг, намиращ се в окръг Нойкирхен (Neukirchen), провинция Долна Австрия (Niederösterreich). Това е малък зимен ски курорт, чието развитие започва през 1854 г. с изграждането на ж.п. линията, тръгваща от Виена.

Градчето се намира на 950 м. н. в. и жителите в него са със скромната бройка от по-малко от 600 души. С построяването на ж.п. линията градът се прочува и много виенски столичани започват да го посещават.

Ако тръгвате от Земеринг освен да се насладите на невероятните природни пейзажи, можете да разгледате и малкото забележителности, които градчето предлага. Това са църквата на града, военното гробище от Втората Световна война и моста на железниците.

линия Земеринг

Железопътната линия Земеринг минава през 16 виадукта и 14 тунела. По време на построяването на линията не е имало специални машини, каквито има днес за прокопаване на тунели и всичко е правено на ръка, което превръща изграждането й в истинско произведение на изкуството.

Стартирането на обекта започва през 1841 г. по поръчка на тогавашния държавен министър Карл Фрийдрих Кюбек. Идеята е да се изгради линия от Виена до Трийст, а поръчката е възложена на венецианския строителен инженер Карло ди Чега.

Работата по новото съоръжение започва през 1848 г. и завършва през 1854 г. Тази ж.п. линия се смята за най-старата и в същото време запазена зъбчата железница в света. Панорамата със своите невероятно красиви гледки е част от списъка на ЮНЕСКО.

Още през 19 в. изграждането на ж. п. линията е впечатлявала много туристи. Рядко може да се види такава комбинация между технология и природа. Докато седите удобно на седалката в купето си и отпивате чаша вино, можете да се насладите на най-впечатляващите гледки в Южна Австрия.

Образи на ж.п линията Земеринг присъстват на много монети и медали. В чест на 150 – годишнината от създаването на ж.п. линията се пуска монета от 25- евро, която е изключително красива и събирана от колекционери.

При достигането на крайната спирка в град Мюрцушлаг, можете да посетите музея на ж. п. линия Земеринг, в който ще разберете историята по изграждането на линията и иновациите в тази област.

Билетът в едната посока струва 17 евро, но със сигурност си струва да се повозите по тази изключително живописна австрийска ж.п. линия, смятана за една от най-красивите в цяла Европа.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати