Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален резерват Гобустан

Национален резерват Гобустан

Национален резерват Гобустан

Национален резерват Гобустан (National Park Gobustan) е разположен в Централен Азербайджан, в полупустинна местност. Той заема площ от 527 хка и в него се намират известните скални структури с рисунки, свидетелстващи наличието на живот отпреди 40 000 години.

Това означава, че тези шедьоври на древното изкуство са оцелели през влажния период, през ледниковия период, през Палеолита и Средновековието. Известната колекция, съдържаща 6000 скални гравюри, популярните музикални камъни, останки от обитавани някога пещери, селища и гробници привлича множество посетители всяка година.

Един от най-древните народи - народът на Азербайджан, е горд със своето материално и културно наследство: не само с паметниците на културата си, но и със запазена литература, изкуство и музика. Азербайджан, познат и с името "Земята на вечно горящите огньове" предлага прекрасна природа и климат на своите гости.

Държавата е известна със своята фолклорна музика и с богатото си музикално и културно наследство. Така наречените азербайджански мугами, представляващи сложни музикални форми, са обявени от ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

В Национален резерват Гобустан, както и в Абшерон, намиращ се в близост до Баку, са се запазили първите паметници на изобразителното изкуство. Това са известните скални рисунки, датиращи от преди 40 000 години. Те показват националната култура на Азербайджан, която е съчетание от най-добрите традиции на Изтока и Запада. Древните жители, населявали тази територия, оставят своето послание за техния очарователен свят, изпълнен със заклинания, ритуални танци и мъдри приказки.

Скалните гравюри в Гобустан, който се състои от три части, са с изключително качество и плътност. Те са изключително важно свидетелство, показващо че между праисторическия и средновековния период е съществувала приемственост. Те показват ежедневният начин на живот и бита на хората, населявали тези земи.

Става ясно, че още тогава лова и риболова се е практикувал с цел изхранване, но поради климатичните промени, когато времето е било много по-топло и влажно, животните, които са ловували са били коренно различни от тези, които познаваме днес. Начина и оръжията, с които те са боравили са били също различни.

Резерват Гобустан

Властите в Азербайджан полагат големи усилия да опазят своето културно-историческо чудо, поради което не всички пещери и скални рисунки са изследвани. Това затруднява археолозите в разбирането на картинните послания.

Според някои историци, ако се даде възможност целият обект да бъде разгледан като едно цяло, е възможно да се разбере за пълната история на древните народи, живели тук - откъде са дошли, с какво са се занимавали, как са оцелявали.

На рисунките има изобразени най-различни растения и животни, има изображения на мъже и жени. Може да се види изобразена лодка, която според научните изследователи е пътеводната светлина на слънцето. Има много рисунки на хора, отишли на риболов, изобразена е даже и мрежа.

Най-атрактивната забележителност в резервата е Боюкдаш (Boyukdash), въпреки че тази местност съвсем не изглежда толкова автентична. Има изградена дори каменна кариера. Планините Язълтепе (Yazylytepe) са най-красивите природни забележителности. Азербайджанските власти следят обаче района много строго и рядко допускат туристи в тази част на резервата.

В Национален резерват Гобустан можете да видите и така наречените мугами. Това са големи скали, които издават кънтящ звук ако ги замериш с камък. Твърди се, че древните хора са създавали музика по този начин и са танцували около тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати