Ръшновска крепост

04.02.2013
Ръшновска крепост

Ръшновска крепост (Rasnov Fortress) (Rasnov Castle) е разположена на хълм в Карпатите, в близост до град Ръшнов, Румъния. В близост до нея са град Брашов и известния замък Бран.

Освен с дългата си история, Ръшновска крепост е популярна и с уникалната гледка, която се открива пред нея.

Карпатите са известни по цял свят със своите ледници, пещери, клисури и какви ли не диви животни. Те са под формата на дъга с дължина 1000 километра около Трансилвания в Централна Румъния, благодарение на която страната се слави с девствената си природа с чудни пещери, в които има скрити подземни ледници, необятни гори и уникални местности, прорязани от малки реки.

Румъния е изключително желана за посещаване дестинация не само заради живописната й природа, но и заради легендите за витаещи духове и вампири в нейните средновековни замъци. Това се дължи преди всичко на славата на нейния световноизвестен владетел Влад Цепеш ("Набиващият на кол"), който приема името граф Дракула. В паметта на румънците Влад Цепеш е останал като свиреп, но справедлив борец срещу корупцията и смел защитник на Влашко и Трансилвания от турската експанзия.

Ръшновска крепост, Ръшнов

Страховитата си слава на вампир Дракула граф Влад Тепеш дължи на ирландския писател Брам Стокър. След превръщането на романа в бестселър, европейските държави и Америка започват да проявяват интерес към Балканите и особено към Румъния. Темата с вампирите се радва на нестихващ интерес вече повече от столетие и румънските замъци се превръщат в една от най-притегателните туристически дестинации.

Историята на Ръшновската крепост е доста различна от тази на останалите румънски замъци и крепости. За нея не се твърди, че е имала нещо общо с граф Дракула, но след като през 70-те години на миналия век Николае Чаушеску го провъзгласява за символ на Румъния, до крепостта се изгражда тематичен парк, разказващ за живота на Влад Тепеш.

Освен, че граф Дракула никога не е живял в Ръшновската крепост, тя се отличава и по друг признак от останалите средновековни замъци в Румъния. Тя не е измислена с идеята да бъде превърната в резиденция на някой румънски владетел, а за да служи за отбрана на селяните при обсада. В нея са разположени над 30 къщи, има училище, параклис, обори за животните и всякакви други характерни за селата постройки.

Ръшновска крепост, Румъния

За първи път за нея се споменава през 1335 г. и се предполага, че е направена от рицарите на Тевтонския орден, които населявали тези територии. Кръстена е на тогавашното селище Ръшнов. В Германия град Ръшнов е Известен като Розенау, тъй като рицарите от Тевтонския орден са били от немски произход.

Крепостта е разделена на горно и долно ниво и има стени, достигащи до 5 м. височина. Разполага с 9 кули и подвижен мост и има специални отбранителни коридори, в които се е съхранявало оръжието.

През 1612 г. Ръшновска крепост е обсадена от княза на Трансилвания Габриел Батори. Неговите войници откриват водохранилището на крепостта и принуждават населението да се предаде поради заплаха от липса на вода. През следващата година чрез плащане на откуп крепостта се връща в ръцете на обединилите сили села Брашов и Ръшнов.

Историческите извори сочат, че след разкриване на тайното водохранилище, се наложило да се изкопае вътрешен кладенец в пределите на крепостта. Тъй като тя се намирала на скала, изкопаването на кладенеца отнело цели 17 години.

Последната значителна обсада на крепостта е през 1690 г., а през 1718г. е е сполетяна от огромен пожар, който я оставя почти в руини.

За последен път Ръшновска крепост е използвана през революцията през 1848 г., когато е служела за отбранителна позиция. През следващите десетилетия тя остава неизползваема и е отворена за посещения едва наскоро.

Днес след дълги реставрации крепостта е отново в целия си блясък и величие. Зад античните й стени могат да се видят много различни старинни предмети, както и скелет, поставен под стъкления под на така наречените "тайни пасажи"

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати