Странджа Планина

07.02.2013
Странджа планина

Странджа планина е красива планина, която се намира в източна България (Bulgaria). Странджа планина се намира между Черно море и Бургаската (Burgas) низина. Планината се простира на площ от 10 000 квадратни километра. Тя се простира от България до Турция (Turkey).

Странджа планина има три била - Южно било, което се намира в Турция, както и още две била. Това са билото Босна (Bosna), което се намира в България, както и Резовско (Rezovsko) било, което се намира на границата. Най-високата точка на Странджа планина се намира върху Южно било – това е връх Голяма Махиада (Mahyada). Той е висок 1031 метра.

Най-високият връх на Резовското било е 710 метра – това е връх Голямо градище (Golyamo Gradishte), а най-високият връх на билото Босна е висок 502 метра – това е връх Папия (Papiya). В Странджа планина климатът е предимно средиземноморски и колкото повече се приближава към морето, толкова е по-мек. В Странджа планина извират много български реки. Това са река Ропотамо (Ropotamo), река Велека (Veleka), Дяволска река и Резовска река (Rezovska).

Освен тях от Странджа планина извират много други реки, има десетки извори, някои от които се смятат за лековити. Според някои легенди най-голяма лековита сила има изворът, който се намира до село Граматиково (Gramatikovo). Странджа планина е известна с това, че в нея има находища на златна руда.

В Странджа планина има няколко защитени територии. В планината се намира и природният парк Странджа, който се простира на площ от над 116 000 хектара. В природен парк Странджа има защитени растения, които могат да се срещнат само на територията му.

Странджа

В Странджа планина растат над 1500 вида растения, има стотина вида безгръбначни, които се срещат само тук, и над 250 гръбначни животински видове. В планината се срещат вълци, диви котки, чакали, зайци, сърни, диви прасета. В планината живеят много видри.

В Странджа планина се срещат над 250 вида птици, като 17 от тях са вписани в Червената книга на България. В защитените територии се пазят гнездата им.

Странджа планина представлява великолепна гледка – тучни зелени гори, които покриват билата на планината, за които е характерен вълнообразният релеф, и разкошни зелени поляни. В Странджа планина растат предимно букове и дъбове, но се срещат и много други видове дървета, сред които иглолистни.

През природния парк Странджа текат реките Резовска и Велека, които образуват красиви долини. В близост до село Калово (Kalovo) се намира най-старото дърво на територията на планина Странджа. На територията на планината расте голямо количество от вида Странджански боровинки.

Странджа планина е идеалното място за почивка. Тук има възможност за риболов – на територията на планината се срещат много видове риби, сред които шаран и кефал. Среща се и калкан, който е предизвикателство за любителите на морския риболов. Освен това туристите могат да се насладят на езда, колоездене, наблюдения на птици и дълги разходки сред природните красоти на планината.

4.2
Общо гласували: 6
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати