Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Вулканичен остров Кракатау

Вулканичен остров Кракатау

Вулканичен остров Кракатау,

Известния вулканичен остров Кракатау (Krakatoa) е разположен между острови Ява и Суматра, Индонезия. Той е прочут като най-страховитият вулкан с най-мощното регистрирано досега изригване.

Индонезия винаги е била една от най-красивите и изпълнени с тайнственост ваканционни цели в света. Говорейки за страната си индонезийците я наричат "Tanah Air Kita", което в превод означава " Нашата земя и вода". И това отговаря на действителността, защото територията на Индонезия обхваща над 18 000 големи и малки острова сред една огромна водна повърхност.

Почти всеки може да си позволи да дойде тук на свои разноски, независимо от това, дали се интересува от културно-историческото минало на страната, дали е просто авантюрист, любител на леководолазните спортове, алпинист, или пък просто идва да се попече на брега на морето. Тропическият климат, естествената красота на повечето острови и дружелюбните индонезийци са превърнали архипелага в атрактивна цел за международния туризъм от 70-те години на миналия век насам.

Остров Кракатау

Според статистиката чуждестранните туристи в страната достигат 5 млн. годишно. Природните бедствия през последните години обаче поставят внезапна спирачка на този туристически подем и ни подсещат за не толкова отдавна случили се природни бедствия, коствали живота на десетки хиляди души.

На 26.08. 1883 г. остров Кракатау е пометен от чудовищна експлозия. Отнет е животът на 36 000 души. 300 дървета са били унищожени, а от острова остава само една трета. Части от него са прелетели разстояние от 70-80 км., а взривът е чут чак в Австралия и Русия, в области на повече от 3200 км разстояние от вулкана.

Образували се мощни вълни цунами, които унищожили крайбрежието на остров Ява и Суматра, най-гъсто заселените индонезийски отрови. Три дни целият район тънел в мрак. Учени изчисляват, че изригването се равнява 200 мегатона тротил, което е 13 000 пъти повече от атомната бомба, паднала над Хирошима.

Кракатау

Първоначално никой не обръщал внимание на остров Кракатау и даже голяма част от местното население го смятала за заспал вулкан. След ужасните събития от 26.08.1883 г. учените са единодушни, че изригването е имало огромно влияние върху промените на климата.

Последиците от изригването на Кракатау са трагични. Преминаването на плавателни съдове става почти невъзможно. Инфраструктурата е блокирана. В продължение на месеци в Индийски океан плува пемза, която пречи на видимостта. Стига се до множество корабокрушения. Една година след изригването на вулкана цветът на слънцето продължавал да изглежда зелен. Слънчевите лъчи не успяват да си пробият път през облаците от прах и дим и дневните температури спадат.

През 1952 г. Кракатау отново се активира и от застиналата лава се създава малък вулканичен остров, който се нарича Анак Кракатау ("детето на Кракатау"). Той расте ежегодно с около 7 метра. Този остров се активизира в края на 2012 г. и започва да изхвърля разтопена лава на височина от 200-300 метра в небето.

Властите започват кампания, с която предупреждават местното население и туристите да не се приближават в радиус от 3 км. до Анак Кракатау. Обявява се предупреждение за опасност трета степен, след като изхвърлената пепел започва да пада в близост до остров Суматра. Облаците дим, изхвърлени от вулкана съдържат токсичен материал, опасен за здравето.

Засега не се стига до сериозно изригване на Анак Кракатау и местното население може да се надява вулканичният остров да не последва стъпките на баща си - Кракатау, който загива в резултат на най-мощното в човешката история изригване на вулкан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати