Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъка Треварес

Замъка Треварес

Замъкa Треварес

Замъкът Треварес (Chateau of Trevares) и принадлежащите към него градини е разположен в департамент Финистер в Северозападна Франция. Той е известен и като "Розовият замък" заради нетипичният цвят, в който е боядисан. Архитектурата му е уникална, тъй като е съчетание от различни технологии, бележещи технологичния прогрес на инженерната мисъл.

Замъкът Треварес е построен в края на 19 в. по нареждане на председателя на департамент Финистер, James Kerjegu, когото местните наричали "Президента на Републиката". Прякорът му идва от името, под което била известна провинция Финистер- Президентството на Република Франция.

Замъкът Треварес е един от най-късно построените замъци, когато вече част от съвременните удобства са били донякъде известни. James Kerjegu е държал на всички етажи в замъка да има централно отопление и топла вода, модерни бани, асансьор и всички известни по това време и смятани за истински лукс удобства. Т. нар. Президент на Републиката бил популярен сред народа хуманист, но наистина впечатлил своите съседи като позволил дори и на прислугата в замъка да ползва инженерните нововъведения.

За архитект на замъка Треварес е назначен Walter Andrew Destailleur. Със своите майсторски ръце той постига нещо невероятно. За Франция използването на тухли е нещо съвсем ново и не може да се види в никой друг френски замък, строен през този период.

Нестандартни са и идеите на James Kerjegu, които са съвсем революционни за съвременниците му. Също така не е ясно от кои държави са взети някои от архитектурните особености на постройката, както и идеите за вътрешните удобства. Във Франция те все още не са били популярни.

За съжаление James Kerjegu се радва много малко на своето творение, тъй като малко след завършване строежа на замъка, той умира. Наследяват го дъщеря му и съпругът й.

Замък Треварес

По време на Втората Световна война замъкът е бомбардиран от въздушните сили на Великобритания, които получават сведения от Френската Съпротива, че в него има германски части. Необходими са сериозни инвестиции, за да се възстановят нанесените щети и замъка Треварес е напуснат. Над 20 години остава необитаван и започва да се руши.

През 1968 г. Генералният съвет на Финистер решава да го откупи и започва усилен ремонт. Паркът около замъка е превърнат в английска градина, която и днес впечатлява всички посетители на имението.

Замъкът Траверес е с отворени врати и освен уникалния интериор, който гостите имат възможността да разгледат, предлага магазин с ръчно изработени вещи, кафене и почти винаги има организирани изложби от най-различно естество.

Замъкът Траварес е отворен през април, май, юни и септември всеки ден от 13-18 ч., юли и август всеки ден от 11-18.30 ч., март, октомври и ноември само в сряда, събота и неделя от 14-17.30 ч. Входната такса е 5 евро, а ако е организирана група-3.50 евро.

Най-интересните фестивали, които се състоят тук са Фестивала на камелиите (от 19 до 21 март), Фестивала на рододендроните (от 5 до 8 май) и Изложението на Миниатюрните градини, което започва на 28 най и продължава една седмица. Входът за тези мероприятия е 4 евро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати