Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Тонгариро

Национален парк Тонгариро

Нина 2Нина 2
Новак
748
Национален парк Тонгариро

Национален парк Тонгариро (Tongariro) се намира в Норд Айлънд (North Island), Нова Зеландия (New Zealand). Той има славата на най-стария национален парк на територията на цялата страна. Освен това той е известен и като четвъртия поред национален парк в целия свят.

В парк Тонгариро могат да се видят много красиви местности, диви животни и птици и дори три вулкана, които са активни – това са вулкани Тонгариро, Нгауруое (Ngauruhoe) и Руапеху (Ruapehu). Те се намират в средата на национален парк Тонгариро, който се простира на площ от над 795 квадратни километра.

През парка тече красивата река Уангануи (Whanganui). Местността, където се намира паркът Тонгариро, се смята за свещена от местните Маори (Mаori). На територията на национален парк Тонгариро има много места, които имат сакрално значение за маорите. Свещено значение имат трите вулкана в парка, в който се намира част от вулканичното плато на Норд Айлънд.

Идеята да се направи парк в този район се появила през осемдесетте години на деветнадесети век, когато в местността започнали да пристигат преселници от Европа (Europe). През 1887 година било взето решението да се изгради природен резерват, но за тази цел били отделени само около 27 квадратни километра.

Национален парк Тонгариро, Нова Зеландия

След известно време към тях били присъединени още парцели земя. През 1894 година паркът се простирал вече върху площ от над 250 квадратни километра. През 1907 година, а след това през 1922 и през 1975 година били присъединявани още парцели земя, за да достигне площта на парка съвременния си вид.

В началото на двадесети век в парк Тонгариро са били изградени туристически хижи, но той става известен едва през тридесетте години на двадесети век. Благодарение на изграждането на железницата много хора пристигат, за да видят красотата на парка Тонгариро.

На територията на парка има различни пейзажи – един от най-красивите представлява тропическа гора, която се намира в близост до езерото Таупо (Taupo). Тази тропическа гора е пълна с различни видове цъфтящи растения, като сред тях се срещат доста орхидеи.

Езерата Емерал, Тонгариро

На територията на парка има много видове дървета и обширни площи, заето от храсти и мъх. В национален парка Тонгариро има красиви поляни, които са покрити с разнообразни цветове. В по-високите части на парка има места, които са почти пусти, но има изобилие от камъни. Сред камъните си пробиват път към слънцето красиви цветя.

В националния парк Тонгариро има много видове животни, птици и насекоми. В парка се срещат доста бозайници – тук живеят елени, диви котки, опосуми, зайци, черни плъхове, Паркът Тонгариро е дом за два вида прилепи – дългоопашат и късоопашат прилеп.

В парка живеят над петдесет вида птици, някои от които могат да се срещнат само тук. Това са синята патица, кафяво нордайлъндско киви, птицата кареареа (karearea), птицата туи (tui) и други представители на местните пернати. Те често преследват красивите пеперуди в парка.

Една от най-известните туристически пътеки в парка е алпийската (Alpine). Туристите могат да използват нея или други пътеки, от които да наблюдават красивата фауна и флора на национален парк Тонгариро. На територията на парка може да се къмпингува, а любителите на природата могат да открият малки и големи водоскоци и красиви водопади.

Един от най-впечатляващите водопади е Уейтонга (Waitonga), както и водопадът Мангауеро (Mangawhero). Езерото Ротокура (Rotokura) се смята за свещено от маорите, затова туристите на трябва да се хранят и дори да пият край водите му. Някои от туристическите пътеки в парка са достъпни и за хора с увреждания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати