Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Катриг Форс

Водопадът Катриг Форс

Нина 2Нина 2
Новак
748
Катриг Форс

Водопадът Катриг Форс (Catrigg Force) се намира в близост до Стейнфорт (Stainforth), Йоркшир Дейлс и има славата на една от най-красивите природни забележителности в цялата местност. Туристите, които пристигат от цял свят, за да разгледат водната красота, поемат от Стейнфорт и вървят около миля. Водопадът е разположен точно над Стейнфорт.

За да се стигне до водопада Катриг Форс, трябва да се мине по тесен път и да се изкачат хлъзгави скали. Затова в близост до водопада Катриг Форс могат да стигнат само добре подготвени хора.

За да стигнете до красивия водопад, трябва да положите известни физически усилия. Не всеки може да види красивата гледка, която представлява този водопад. Той е скрит сред гориста местност. За да се стигне до него, се върви по път, използван от древни времена от конници. Но този път е доста стръмен.

Доста преди да се стигне до водопада, мощният шум от огромното количество падаща вода се чува надалече. За да се стигне до водопада Катриг Фолс, трябва да се мине през тясно пространство между дърветата и да се стъпи върху дървена пътека, която води към природната забележителност.

Местните жители предупреждават туристите, че да се стигне до водопада е доста опасно, тъй като е не само стръмно, но и хлъзгаво. Но това се отнася само до туристите, които искат да стигнат до самия водопад.

Останалите могат да го снимат отдалече, без да рискуват да се подхлъзнат или да паднат, както и без да се задъхат при изкачването. За да се стигне до Катриг Форс, трябва да се изкачат над сто и четиридесет метра стръмнина.

Който стигне до върха на водопада Катриг Форс, може да се наслади на великолепна гледка – от тази гледна точка се вижда Ингълбороу (Ingleborough ).

След като водата от Катриг Форс падне с оглушителен рев, тя образува потока Катриг Бек (Catrigg Beck). След това водата преминава в река Рибъл (Ribble). Тази река е една от най-големите реки в целия район.

Водопадът Катгир Форс тече между варовикови скали. Туристите, които пристигат от различни кътчета на света, за да разгледат Катриг Форс, могат да отседнат в селцето Стейнфорт. В близост до водопада от древни времена се е разполагало абатството Соули (Sawley).

В близост до водопада Катриг Форс се намира пещерата Ингълбороу. Местността, в която се намира водопадът е обявена за продажба, и този, който я купи, ще получи и прочутия водопад. С помощта на водопада може да се произвежда електроенергия и за това вече са се погрижили някои изобретатели.

Може би водопадът ще бъде използван за създаването на водно-електро централа. Водата от водопада Катриг Форс пада от над 20 метра височина. Тъй като водопадът поддържа едно и също количество кубици вода, според изчисленията той може да носи приходи от около 1000 лири дневно, ако се използва за генериране на електрическа енергия.

Това ще се дължи на факта, че освен че пада с голяма сила и скорост, водата представлява огромно количество. Край водопада Катриг Форс могат да се видят различни видове диви животни, но повечето са предимно лисици и зайци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати