Фамагуста

Фамагуста

Град Фамагуста (Famagusta) е разположен на Средиземно море в турската част на Източен Кипър. Градът е с древна история и е богат на архитектурни и исторически паметници. След 1970 г. той на практика е обезлюден и рядко до него са допускани туристи. Жителите на Кипър го наричат "Забраненият град".

Кипър има с какво да се похвали що се отнася до история. Находки от неолита, от медно-каменната епоха и от бронзовата ера дават красноречиви доказателства за различните културни периоди и за особеното значение на острова като мост, свързващ Ориента и Запада.

Откритото положение на острова в Източно Средиземно море столетия наред му носи все нови и нови преселници и основатели на градове. Първо това са били микенците и финикийците, после асирийците, египтяните и персите.

Фамагуста, Кипър

След римляните, за които се смята, че са основали град Фамагуста, и византийците през 648 г., арабите завладяват Кипър, като през 965 г. отстъпват отново на византийците. След франките (1191-1489) и венецианците 1489-1571) островът е под османска власт, докато най-накрая, през 1878 г., турците са окончателно прокудени от британците.

През 12-15 в. Фамагуста е бил невероятно богат град. Играел е ролята на културно средище с уникална архитектура. Днес това очарование може да бъде открито в Стария град, който е заобиколен от мощни крепостни стени, направени от венецианците. При османското нашествие стените, които са 15 метра високи, остават почти непокътнати, за разлика от вътрешността на града.

Замъка Отело, Фамагуста

Много от тукашните дворци и църкви са разрушени, включително и катедралата Свети Никола, която е шедьовър на френската средновековна готика. Днес тя е обновена, но към нея е прибавено минаре и вече от пет века действа като джамия под името "Лала Мустафа".

Въпреки, че през 1960 г. Кипър е обявен за Независима държава, само 3-4 години по-късно започват размирици, които помрачават мирното развитие на младата република. Гръцките и турските кипърци не намират никакво компромисно решение по въпроса за съвместното съжителство в политически план.

Джамията във Фамагуста

През 1974 г. турските войски предприемат десант и така стъпват на северното крайбрежие. Завземат около една трета от острова и окупират северната част на републиката. Окупацията продължава и днес.

Гръцкото население от Фамагуста, живеещо предимно в южния квартал Вароша, напуска само за един ден домовете си, надявайки се някога отново да се върне в родния си град. За съжаление вече са минали почти 40 години, но нищо не се случва.

Вароша, или Мараш, както е известен сред турците, вече е град призрак. Влизането в него е забранено, тъй като е военна зона.

Днес Фамагуста може да бъде посетена в приятна еднодневна екскурзия, тъй като Стария град може да бъде лесно обходен. Голяма част от сградите са запазили своята готическа красота, но се срещат и други, в най-разнообразни архитектурни стилове.

Много от постройките са белязани от времето на Луизинянската династия и архитектурата във Фамагуста се определя като лузинянска готика. Дано градът отново да бъде толкова шумен и оживен, както е бил преди десетилетия, но и днес има немалко посетители, дошли да се запознаят с тайния му чар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати