Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата Брюникел

Пещерата Брюникел

Нина 2Нина 2
Новак
748
Брюникел

Пещерата Брюникел (Bruniquel) се намира в близост до селцето Брюникел, което е разположено в южна Франция. То се намира в департамента Тарн е Гарон (Tarn-et-Garonne). Пещерата Брюникел е известна с това, че в нея са открити останки от неандерталци, които са я използвали за свой дом. Те са изрисували част от стените на пещерата с рисунки на различни видове животни.

Самата пещера е изследвана по-задълбочено едва през последните две десетилетия. Археолозите са установили, че в пещерата Брюникел са живеели древни хора преди повече от петдесет хиляди години. Пещерата Брюникел привлича много туристи, но засега все още входът в нея не е достъпен.

В пещерата Брюникел има много сталактити и сталагмити. С помощта на тези природни образувания, отчупени от пещерата, древните обитатели на пещерата Брюникел са направили нещо като стаи. Те били с големина четири на пет метра. В пещерата са намерени останки от животни, печени на огън. Огънят е бил разпалван в самата пещера, където хората са се криели от студа и от дивите животни.

Смята се, че тези стаи са изградени от неандерталци, тъй като датират от около петдесет хиляди години. Според изследавотелите не е възможно тези структури да са били използвани точно като стаи, тъй като хората не са влизали да живеят толкова навътре в самата пещера.

Но е напълно възможно тези стаи да са служели за своеобразни светилища на древните хора. Според изследователите на пещерата е възможно древните обитатели на пещерата Брюникел да са извършвали там своите ритуали.

В пещерата Брюникел са намирани много останки от хора, както и от различни видове бозайници. Дъното на пещерата е покрито изцяло със сталагмити. В пещерата Брюникел археолози са открили останки от носорози, от лосове, вълци, елени и коне, както и бизони. Пещерата е била обитавана от хора – за това свидетелстват цели глави на животни, които са били запазвани от ловците като трофеи.

замък Брюникел

В пещерата Брюникел са били открити различни статуетки на диви животни, сред които - статуетки на мамути, както и различни каменни оръжия, направени и използвани от хората, обитавали тази пещера. Освен от камъни, неандерталците, които обитавали пещерата Брюникел, създавали своите оръжия и сечива и от кости и рогове на животни. Сред интересните находки, направени от археолозите, били древно устройство, пригодено за мятане на копие на голямо разстояние. То било направено от мамутски бивни.

В пещерата Брюникел са били открити също така и парчета от бивни на мамути, върху които е имало гравирани рисунки на различни животни. Според изследователите древните творци са преминали през сложна трансформация, като са започнали от създаването на малки скулптури, след това са гравирали върху кост рисунките си и едва след това са ги нанасяли върху стените на пещерата.

Според изследователите на пещерата Брюникел древните художници са успявали да създават творенията си, когато имали достатъчно богат улов, за да не мислят за прехраната на семействата си, които обитавали пещерата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати