Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езеро Грейт Беър

Езеро Грейт Беър

Езеро Грейт Беър

Езеро Грейт Беър (Lake Great Bear) е най-голямото езеро в Канада. Освен него има и по-големи канадски езера, но те са разположени на границата със САЩ. Намира се на Северния полярен кръг. Със своята площ от 31 153 кв. км. то се нарежда на трето място по големина в Северна Америка и седмо по големина в света. Най-голямата измерена дълбочина е около 446 метра.

Тъй като е разположено много на север, езерото е замръзнало от ноември до юли. Ниските температури са причина водите му да изглеждат невероятно бистри и чисти и дъното му се вижда даже и на голяма дълбочина.

Езеро Грейт Беър преминава към водите на река Грейт Беър, от която се смята, че произхожда името му. Реката после се влива в река Макензи. Изчислено е, че езерото е на възраст от 124 години. В него има 26 основни острова.

В превод името на езерото означава "Велика мечка". Смята се, че произлиза от факта, че в областта му се срещат много мечки, а прилагателното "велика" е заради неговите гигантски размери. Някои етимолози пък вярват, че аборигените са кръстили така езерото заради отразяващото се в кристалните му води съзвездие "Голямата мечка".

Европейците научават за присъствието на това огромно езеро относително наскоро. Първи за него разбира Питър Понд през 1783-1784. По-късно, някъде около 1800 г., езерото става известно място за улов на риба и тук се заселват няколко души. Те изучават от местните аборигени технологията на изсушаване на риба, която по-късно се превръща в доходоносен занаят в Европа.

Намиращото се почти на края на света езеро - на стотици километри далеч от всякаква цивилизация - Грейт Беър се наслаждава на едва 400 риболовци годишно. Те от своя страна се радват на рекордния брой плуващи и развъждащи се в езерото пъстърви и сьомгови риби. Някои от тях достигат гигантски размери и стават риби-рекордьори.

През 1995 г. е хваната пъстърва, тежаща почти 33 кг., което я прави най-голямата пъстърва, хващана някога на въдица.

В околностите на езерото единственото слабо заселено място е Deline, което разполага само с няколко къщички. Част от тях са обитавани от фирми-организатори на лов и риболов в района на езерото.

Докато се разхождате по бреговете на езерото Грейт Беър не се учудвайте ако видите в далечината елени, лосове, мускусни бикове и дори запазили се с векове индиански колиби. Можете да разберете красотата на това девствено езеро едва когато го видите.

Ако сте риболовци трябва да планирате своето пътуване според това с каква група ще заминете. Има пакетни цени в зависимост от това колко риболовци ще сте и за колко време ще останете. Ако например сте четирима рибари и оставате за една седмица, трябва да оставите на фирмата, която ще ви приеме и ще се погрижи за доброто ви изкарване, депозит от 4000 долара.

Има специални предложения и за любителите на лова. Има организирани групи, които тръгват рано сутринта с лодка или хеликоптер. Не е необходимо да бързате докато се забавлявате. Ако желаете можете да се приберете чак вечерта, когато става време за коктейлите, които ви се предлагат от избраната от вас фирма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати