Национален парк Де Хоге Вельове

18.04.2013
Де Хоге Вельове

Национален парк Де Хоге Вельове ( De Hoge Veluwe) се намира в Апелдорн, Холандия. Разположен е на 90 км. югоизточно от Амстердам. Това е най-големият холандски национален резерват, който освен със своите природни дадености се гордее и с намиращия се в него музей "Крьолер-Мюлер", който притежава най-голямата колекция от картини на холандския майстор Ван Гог.

До центъра на уникалния резерват Де Хоге Вельове гостите на Апелдорн, Холандия, могат да стигнат с оставените за обществена употреба велосипеди. Така ще можете да се насладите на свежия и чист въздух, характерен за тази част на Нидерландия. Ако не сте запалени колоездачи можете да се разходите и с кола.

В сърцето на най-големият холандски парк се намира музеят "Крьолер-Мюлер", зад чиито врати се крие една от най-уникалните колекции от картини на Ван Гог. Музеят и колекцията са дарение на Холандия от индустриалеца Антон Крьолер. През 1938 г. той завещава 52 хиляди декара, обрасли с гори, на холандското правителство. Дотогава те са служили за частен лов на богаташа.

Парк Де Хоге Вельове

Отговорник са невероятната колекция от картини е съпругата на Крьолер. Тя била запален почитател на Ван Гог и посвещава живота си на търсене и колекциониране на негови картини, което със сигурност й е коствало и солидни финансови загуби. Трябва да й се признае постоянството, тъй като успява да събере 278 негови творби.

Музеят "Крьолер-Мюлер" е може би най-голямата атракция в Де Хоге Вельове. След дарението, направено от Антон Крьолер и съпругата му, към него се включва и сбирката на амстердамския музей "Ван Гог", което го прави най-богатия музей, събрал почти цялото творчество на холандски майстор от 19 в. Тук са изложени и световноизвестните картини на Ван Гог "Слънчогледите", "Арлезианката" и "Мостът в Арл".

Освен гениалните картини на Ван Гог, музей "Крьолер-Мюлер" предлага на своите посетители и много картини на творци от 19 и 20 в., сред които по-известни са Сьора, Курбе, Пикасо и Мондриан.

Де Хоге Вельове, Холандия

В сърцето на национален парк Де Хоге Вельове е разположена и една от най-големите европейски скулптурни градини. На 188 декара са изложени множество скулптури, предимно направени през 20 в. Има творби на Хенри Мур, Клаас Олденбург и Ричард Сера.

Паркът Де Хоге Вельове е отворен ежедневно, а музеят "Крьолер-Мюлер" работи от вторник до неделя, понеделник е почивен ден. Музеят се намира в центъра на Де Хоге Вельове. Входът за парка включва и входа за музея, а цената на входния билет е около 8 евро, за юноши и деца има намаление.

Ако разполагате с достатъчно свободно време, можете да посетите и намиращият се в близост до Де Хоге Вельове кралски дворец Хет Лоо. Той и принадлежащите към него градини са отворени отново за посетители след дълга реставрация. В момента дворецът блести пак със своя блясък и изглежда така, както е изглеждал през 17 в., когато е построен.

За негови създатели се смятат принцът и принцесата на Оранж, които нареждат на това място да бъде издигнат кралски замък. По-късно стават известни като Уилям и Мери, крал и кралица на Англия. Най-голямо впечатление за посетителите правят симетричните барокови градини, около двореца.

Хот Лоо (Hot Loo) се намира на 2 км. северозападно от Апелдорн. Вратите му са отворени от вторник до неделя, понеделник е почивен ден.

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати