Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадите Мърчисън

Водопадите Мърчисън

Водопади Мърчисън

Водопади Мърчисън (Murchison Falls) са разположени на река Нил, Северозападна Уганда. Открити са от английският пътешественик Самуел Уайт Бейкър през 1864 г., който им дава името на видния шотландски геолог Родерик Импи Мърчисън. Сред местното население те са известни и като водопади Кабалега или Кабарега.

Водопадите Мърчисън са една от най-големите атракции на Уганда, която е наречена от Уинстън Чърчил "перлата на Африка". Тя е изключително богата на вода страна. На нейна територия се намират части от най-големите езера на Източна Африка, между тях Виктория, Едуард (Рутанзиге)и Алберт. На последното са разположени и водопадите Мърчисън, които се състоят от три по-малки водопада. Най-високият е с височина 43 метра, а целият водопад е с височина от 120 метра. Широчината му е 6 метра. Като част от Националния парк "Мърчисън Фолс", който е основан през 1952 г., водопадите и околността им са основното природно зрелище.

Флората и фауната в национален парк "Мърчисън Фолс" са изключително добре представени и крият особености и тайни. Тук вирее невероятно изобилие от растения. Изтласкани или изчезнали на други места видове намират тук убежище. Различните тропически гори приютяват феноменално цветово великолепие с многобройни орхидеи, както и с растения като млечки и звънчета, които растат в сянката на гигантски дървета.

Водопади Мърчисън Гледка

Повече от 300 вида бозайници намират в Уганда подходящо място за живот. Между тях са носорози, антилопи, биволи, слонове, шимпанзета, жирафи, лъвове и леопарди. Особен случай са планинските горили, от които в целия свят са останали само около 600 екземпляра.

Една част от тях живеят в горите на Уганда. Животинският свят е защитен с няколко национални парка, като може би най-известният е "Мърчисън Фолс". Освен обикновени туристи и любители на екстремните преживявания, тук идват и много почитатели на легендарния писател Ърнест Хемингуей, който през 1954 г. разбива самолета си във водопадите Мърчисън.

Уникалните водопади са смятани за едно от големите природни чудеса в света. Те са кулминацията на пътуването в Уганда, което обикновено се свързва със спускането по най-дългата река на света - Нил. За разлика от Египет например, където големите туристически кораби се плъзгат спокойно по реката, в горното си течение Нил показва своята дива страна.

Мърчисън

Бързеи и водопади характеризират речното течение. Предимно Виктория-Нил, участъкът между езерата Виктория и Алберт, е идеален терен за рафтинг в буйни води. За еднодневни и няколкодневни спускания можете да се запишете в Кампала и Джинджа. Особен адреналинов гъдел предлага спускането до водопадите Мърчисън.

Те са считани за най-вълнуващото нещо, което може да ви се случи по цялото протежение на Нил, което е 6720 км. Приближаването до водопадите е само по себе си изживяване. В началото се вижда само бялата пяна по повърхността на водата, след това се появява и природното зрелище с могъщия шум и надпреварващите се да блестят дъги. Сега вече е крайно време да слезете на сушата и да видите събитието от брега.

Във водопадите Мърчисън през широкото само шест метра дефиле по няколко стъпала, първото от които е високо около 40 метра, реката със страшно бучене се спуска 120 метра надолу. Няма значение дали сте стигнали дотук с лодка или пеша, гледката е направо хипнотизираща.

Повечето предпочитани маршрути се извършват с моторна лодка, която стига до основата на водопадите Мърчисън. Ще срещнете много и най-различни едри животни, понякога цели семейства хипопотами, наброяващи над 100 екземпляра. Друг път можете да засечете едни от най-големите в света крокодили.

За да се насладите на невероятната гледка, предлагана от водопадите Мърчисън, е най-добре да посетите Уганда през месеците от юни до септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати