Водопад Тугела

Тугела

Водопад Тугела (Tugela waterfalls) се намират на река Тугела, в провинция Квазулу-Натал, РЮА. Общата височина на водопадите е 948 м., което ги поставя на второ място в света. Те са сбор от пет водопада, най-големият от които е 411 м.

Разположени са в Национален парк Роял Натал, в Драконовите планини. Името на водопада произхожда от местния език зулу и означава "Внезапен". Това се дължи на факта, че както с топенето на снеговете той изневиделица се появява, така и внезапно изчезва през сухия сезон.

В северния край на Драконовите планини, над покритите с трева равнини, към небето се извисява извита стена от оголени скали. Известен като Амфитеатъра, високият полумесец оформя отвесния край на Монт-о-Сурс. Това е блатисто и забулено в мъгли плато, над което стърчи връх с височина над 3200 м.

В Монт-о-Сурс има кристалночисти извори. Оттук извира и река Тугела, която протича през лек наклон, а после пропада под ръба на Амфитеатъра в серия от великолепни водопади и каскади. Водно великолепие на водопад Тугела е вторият по големина в света водопад.

Околностите на водопад Тугела в национален парк Роял Натал са известни като свърталище на едрите антилопи еланд. През 1836 г. заради изключителните водни потоци на великолепните скали двама френски мисионери ги наричат "Монт-о-Сурс", което означава "Планина на изворите". Освен невероятната красота на водопад Тугела, те забелязват, че оттук извират и основни реки, които се вливат в Атлантическия или в Индийския океан.

Флората и фауната около водопад Тугела се гордее с много ендемитни (срещащи се само тук) видове. Сред представителите на флората са редки храсти и увивни растения, а представителите на животинското царство включват изключително редките бели носорози и белоопашати антилопи гну, както и прелитащите в небесата голям брой редки видове птици.

Водопад Тугела

Възможностите за прекарване на незабравими мигове в Роял Натал са безброй. След като се насладите на водите, изскачащи от зъберите на Амфитеатралните скали, можете да се разходите до долината Сигубуду, в която се намират едни от най-интересните скали, препълнени с бушменски рисунки. За да разберете тяхната древна история, е добре да си наемете гид.

Освен да разгледате невероятните природни забележителности в националния парк, можете да се отдадете и на други, определено авантюристични изживявания. В тази част на РЮА се предлага летене с балон с нагорещен въздух, от който ще можете да видите цялата красота на водопад Тугела отвисоко. Ако пък сте любител на още по-екстремните спортове, можете да се отдадете на планинско колоездене (трекинг).

Най-доброто време за посещаване на водопад Тугела и на Драконовите планини е през септември и октомври и през март и април. Възможностите за настаняване са много. Ако желаете луксозен хотел с петзвездно обслужване, най-добре е да се насочите към "Сибали Форест Лодж" или "Блу Маунтън Лодж".

Освен изброените атракции, те могат да ви предложат и сафари с въртолет. Ако искате по-небрежна обстановка, не се притеснявайте - тук можете да намерите варианти според всеки джоб. Освен луксозните хотели има и множество по-малки и обикновени хотели, както и невероятни места за къмпингуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати