Вила Вела в Тоса де Мар

22.04.2013
Вила Вела

Крепостта Вила Вела (Vila Vella, Tossa de Mar) се намира в Тоса де Мар, Испания. Тоса де Мар е е крайбрежно градче, разположено в Коста Брава и намиращо се на около 100 км. от Барселона и на около 100 км. от френската граница. В продължение на векове то е било любимо място на известни художници и именити хора на изкуството и затова почва гордо да носи прякора "Вавилон на изкуствата".

Макар и не толкова известно, а може би и точно заради това, днес то е страхотна туристическа дестинация, особено за семейна почивка. Живописното градче е малко, уютно и тихо, с невероятни пейзажи, привлекли тук дори Марк Шагал и неговите последователи и верни приятели.

Най-голямата туристическа атракция в Тоса де Мар е крепостта Вила Вела. Тя е украшението и гордостта на това иначе малко и забутано градче. Тя е построена през Средновековието, за да може местното население за бъде защитено от набезите на пиратите.

Крепост Вила Вела

Крепостната стена е изградена през 12 в. на висок и скалист бряг, а седемте бойни кули са играли ролята на наблюдателници. Днес стените, голяма част от къщите, сгушени зад крепостта-град, както и защитната пътека, са запазени непокътнати.

Някога зад крепостните стени на Вила Века е имало църква на име "Сан Висенте", която е посещавана от живеещите в почти 800 къщи жители на градчето. Обособеното селище притежавало малки улички и старинни къщи, които могат да се видят и днес, а някои от тях дори са все още обитавани. До върха на скалата, върху, която е изградена крепостта, се вият пътеки.

От най-връхната точка на Вила Вела се открива невероятно красива гледка към морето и околоните планини. Има специално изградени площадки, за удобство на гостите на крепостта. Тук туристите се качват, за да се снимат и да отнесат своите незабравими спомени и впечатления у дома.

Днес част от Вила Вела е превърната в музей. Той е открит през 1935 г. и се смята за един от първите испански музеи за съвременно изкуство. В него има изложени картини на испански и европейски художници, които са творили около 30-те години на миналия век и са способствали за популяризирането на Тоса де Мар. Тук се намира и картината "Синият цигулар" на Марк Шагал, която се смята за художественият символ на града.

Вила Вела в Тоса де Мар

Средновековният град-крепост Вила Вела е обявен през 1931 г. за исторически паметник на културата. Сред останалите непокътнати постройки в него се открояват и останките на римско жилище, което е открито през 1914 г. За най-ценни се смятат мозайките в него, които датират от края на 4-ти век или началото на 5-ти век.

Могат да се видят руините от средновековната готическа църква и да се посети реставрираната нео-класическа църква "Сан Висенте". Сред атракциите на Вила Вела е и морският фар, който предлага невероятен панорамен изглед към морето.

Някогашното рибарско селище, което през 18-19 в. е в разцвета си, днес е гостоприемен домакин на хиляди туристи от цял свят. Съвременният курорт разполага както с много исторически и археологически обекти, така и с най-модерни развлечения. Тук има построени десетки луксозни хотели, магазини и всякакви заведения. Всички те са разположени по тесните улички като в някакъв лабиринт.

Можете да съчетаете разходката си сред Вила Вела и с посещаване на някой от многобройните плажове на Тоса де Мар. Най-посещаван е централният плаж, но освен него има още 13 плажа.

Най-подходящият сезон да посетите Вила Вела и градчето Тоса де Мар е през пролетта и есента. През февруари тук се провежда фестивала на града.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
таня
таня
10.03.2016 15:40
Заслужава си да се посети,много красиво градче!
0
0