Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замък Щайнхаузен

Замък Щайнхаузен

Замък Щайнхаузен

Замъкът Щайнхаузен (Steinhausen) се намира във Витен, район Северен Рейн-Вестфалия, Германия. Той е построен през 13 век от господарите на Витен. Служел е като защитна крепост срещу преминаването на Рурската област. По това време е изглеждал по-скоро като огромно масивно имение, а не като замък.

През 15 в. в резултат на проведена женитба дворецът преминава в ръцете на семейство Щаел от Холщайн, които през различните години го ползват като частен семеен дом, резиденция или просто като място, от което да управляват. В техните ръце замъкът остава в продължение на почти три века.

Видът, в който може днес да се види Шайнхаузен е дело на индустриален предприемач от Витен. Той се казва Фридрих Вилхелм Дюнкелберг и през 1893 г. закупува замъка заедно с принадлежащите към него имоти. Почти веднага започват ремонти дейности и обликът му се променя изцяло в стила на хисторизма. Някогашната масивна къща започва да прилича на романтичните рицарски замъци от няколко столетия назад.

Замъкът Щайнхаузен е част от цял комплекс, включващ парк, ресторант и художествена галерия. Кръглата кула на замъка се вижда отдалеч и примамва гостите на района. За съжаление вътрешността на замъка не може да бъде разгледана, но паркът и градините около него са отворени за публика.

Замъкът Щайнхаузен

Собствениците на замъка предлагат обаче организиране на сватби, частни празненства и банкети. Каквото и събитие да решите да отпразнувате в замъка, няма ограничение от броя на хората. Както можете да вдигнете сватба от 500 човека, така можете и да поканите само няколко приятели на частно събиране. Цените се уговарят с персонала.

Ресторантът на замъка Шайнхаузен работи през зимата от 17 до 23 часа, а през лятото е с удължено работно време. Тук се предлагат както традиционни ястия, така и истински кулинарни шедьоври. След малко по-високо заплащане можете сами да си изберете какво ви се хапва, без да се налага да гледате в менюто.

В отделна от ресторанта част се намират кафене и бистро, в които се предлагат дребни лакомства. Помещението представлява конферентна зала, но когато не се използва за тази цел, е с отворени врати за всякакви посетители.

Щайнхаузен

Интерес представлява скулптурният парк, в който са изложени произведения на изкуството от Зимбабве. Той се казва "Shona-Art-Galerie" и предлага на своите посетители едни от най-ранните художествени шедьоври на африканското изкуство. Изложените експонати варират от най-малки до огромни скулптури. По-голяма част от тях са животни и насекоми, сред които охлюви, птици, костенурки и други.

Изненадващо за всеки посетител е как от най-обикновени подръчни материали са излезли такива уникални форми. Ако си харесате някой от експонатите, има възможност да го закупите. Най-малките скулптури започват от 12 евро, а за по-големите, които са над 1500 евро трябва предварително да се разберете с управителя на изложбения център.

Със сигурност няма да съжалявате ако сте решили да посетите замъка Щайнхаузен. Като цяло най-добрият сезон за посещаване на Германия е през пролетта и лятото. Можете преди да планирате пътуването си да се осведомите кога се провежда ежегодния Арт-фестивал в чест на Зимбабве, който не е с фиксирана дата.

На 1 май пък в замъка се провежда майският празник, през който идват най-различни музикални групи и има разнообразни изложения на изкуството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати