Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Острови Гоф и Инаксесибъл

Острови Гоф и Инаксесибъл

Острови Гоф и Инаксесибъл

Островите Гоф и Инаксесибъл (Gough and Inaccessible) се намират в Южния Атлантически океан. Те са част от групата вулканични острови, разположени в архипелага Тристан да Куня (Tristan da Cunha), който се намира на 3360 км. от Южна Америка. Те са притежание на Великобритания и са записани в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство. Територията им е смятана за "най-отдалеченото място в света" и са дом за гнездене на изключително редки птици, живеещи само в тази част на света.

Остров Гоф, който е известен и като Гонзало Алварес, е практически необитаем. Тук се намира единствено метеорологичната станция, която е поставена през 1956 г. от Южно африканската национална антарктическа програма (South African National Antarctic Programme). Тя има голямо значение при прогнозиране на времето за Южна Африка, тъй като студените фронтове идват от югозапад. На нея работят шест човека, които са единственото присъствие на острова.

Острови Гоф и Инаксесибъл

Остров Гоф е считан за едно от най-отдалечените места, на които все пак има човешко присъствие. Може би именно заради факта, че островът е обезлюден, той е любимо място за гнездене на множество морски птици, които се срещат само тук. Сред тях влиза и почти цялата популация на тристанския албатрос (Diomedea dabbenena) и на атлантическия буревестник (Pterodroma incerta).

Бъдещето на обявеният за резерват остров обаче е неясно след публикувано през 2007 г. научно проучване, според което на Гоф са се появили цели колонии от мишки. Това се обяснява с факта, че в далечното минало мореплавателите, търсещи нови територии и нови търговски пътища, отсядали често на острова.

Смята се, че именно с техните кораби са пренесени множеството мишки. Те харесали своя нов дом и започнали бързо да се размножават. Благоприятните климатични условия и топлия климат, както и липсата на каквито и да е други бозайници, допринесли и за нарастването им по размер.

За сравнение една домашна мишка достига максимален ръст до 12 см., докато гигантите на остров Гоф имат средна дължина около 27 см., с което по-скоро приличат на плъх, а не на обикновени мишки. Изследвания на зоолози сочат, че на острова има вече толкова много гризачи, че храната става недостатъчна за тях, което може да ги направи агресивни, а като се вземе предвид и броят им (около 2 милиона), те могат да се превърнат в заплаха на екипа от шест души, обитаващи острова.

В днешно време правителството търси решение на проблема с напастта от гризачи и е само въпрос на време островът да бъде спасен и да заема заслужено мястото си в списъка на ЮНЕСКО.

Впечатляващият връх на остров Инаксесибъл, един от най-отдалечените острови на земята, се вижда отдалеч в океана. Той, както и остров Гоф, е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Причина за това е, че на него не живеят никакви бозайници, които да пречат на свободния живот на морските птици. Тук се намират най-големите колонии от всички птици на Атлантическият океан.

Остров Инаксесибъл, което в превод означава Недостъпният остров, с гордост носи името си. За първи път е открит през 1656 г. от капитана на датския кораб, носещ името "t Nachtglas" и известно време островът присъства на картите като "Nachtglas". Предполага се, че после е преименуван на Недостъпния остров, защото капитанът на кораба всъщност не е успял да влезне във вътрешността му заради издигащите се стръмни скали.

През 20 в. се правят множество експедиции до острова с цел изследване на растителните видове и на разнообразието от морски птици. Установени са над 3000 вида растения, както и много ендемични (срещащи се само тук) морски птици, което със право го включва в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати