Изенбургски замък

05.06.2013

Изенбургския замък (Castle Isenburg)се намира в Офенбах, Изенбург, Германия. Той е ренесансов дворец, смятан от историците и архитектите за изключително важен ренесансов обект. В момента в него се помещава Университета по изящни изкуства и не може да бъде разгледан отвътре. Въпреки това той остава символ на отдавна отминали времена и е често посещаван туристически обект в областта.

Изенбургският замък е построен на мястото на водоснабдителна кула, за която за първи път се споменава през 1394 г. Гледан от страната на Майн и днес в архитектурата на замъка тя може да бъде забелязана, макар и не от обикновени любители, които не са запознати с историята на двореца.

Изенбургски замък

Още през 15 в. е имало идея на мястото на кулата да бъде построен замък, но до средата на 16 в. не се предприема нищо по въпроса. Графовете на Изенбург решават за се заемат с осъществяване на дългогодишната идея и през 1559 г. на мястото на обикновената водоснабдителна кула изниква внушителен замък в ренесансов стил.

От лявата и от дясната му страна се издигат две кули, които отвътре са с вити стъпала. Гледан от страната на центъра, дворецът е с подчертан ренесансов стил, докато ако се гледа от страната на Майн, от която се забелязва и старата кула, намираща се в основата му, той изглежда в доста по-старовремски стил.

Само 6 години след построяването му дворецът е разрушен от избухнал пожар. След възстановяването му той се използва за резиденция на графовете на Изенбург. През годините е играл важна историческа роля и е използван за провеждането на много конгреси.

Заради близостта му до Франкфурт ам Майн той е играл важна роля и по време на 30-годишната война. Замъкът е известен и с това, че дълги години в него е държал ателие знаменитият художник Леополд Боле. Наред с картините на природни пейзажи и на исторически места, той успява да увековечи и да популяризира и Изенбургския замък.

По време на Втората световна война, отново заради близостта си до Франкфурт ам Майн, градът е тежко засегнат, а замъкът полуразрушен. През 1952 г. започва възобновяването му от главен архитект Ервин Шварцер, но проектът е завършен от Паул Позененске и така през 1956 г. замъкът възстановява своя предишен блясък.

По време на работата на двамата архитекти стриктно се спазва правилото замъка да възвърне своя автентичен вид и се набляга даже и на най-малките детайли. Възстановени са включително и предишните фигури на галериите и на портите. Те са посветени на различни теми - на планетите, добродетелите и др.

През 1977 г. замъкът е боядисан в керемиден цвят, за което е критикуван остро от местните жители, защото по този начин той загубва автентичния си чар. Хората свикнали да виждат своя прекрасен дворец в ненатрапчив мръсно бял цвят са истински изненадани от голямата промяна.

През 2000 г. Изенбургският замък е саниран, а през 2007 г. наново претърпява ремонтни дейности.

Днес величественият замък Изенбург радва очите на местните жители, както и на много гости на града. Той може да бъде разглеждан само отвън, тъй като в него се помещават множеството художествени зали и професионални фотографски ателиета, както и компютърните зали на Висшето учебно заведение за изящни изкуства.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати