Замък Монтебело

19.04.2013
Монтебело

Замъкът Монтебело ( Montebello Castle) се намира в град Белинзона, столица на Тичино, Швейцария. Той е част от голям комплекс от укрепления, които са разположени около замъка "Кастелгранде". Целият крепостен ансамбъл, включващ замъка "Кастелгранде", замъка Монтебело и замъка "Сасо Корбаро" са обявени през 2000 г. от ЮНЕСКО за културен паметник със световно значение за човечеството.

Белинзона е известен като градът на замъците, защото е съхранил в себе си десетки средновековни църкви и манастири, строени в стила на романтика и готиката.

Замъкът Монтебело е построен на хълм, разположен точно срещу "Кастелгранде". Погледнат отгоре той изглежда като ромб, разделен на две части. Едната част, която датира от около 13 в., включва в себе си две жилищни сгради, кула и два двора. Около нея е разположена построената малко по-късно крепостна стена, на която се издигат три кули. От крайните кули се спускат стени, които се допират до градското укрепление на Белинзона. И трите крепости са свързани, като "Сасо Корбаро" е най-късно построеното съоръжение.

Замък Монтебело

Историята на замъка Монтебело е свързана с древната история на Белинзона. Земите са били притежание на остготите, византийците и ломбардите, докато през 10- 11 в. попадат в рамките на Свещената Римска империя на германците. По време на тяхното управление се построява първият замък "Кастелгранде". По-късно той става собственост на епископите в Комо.

В началото на 13 в. се отваря английският проход Сан Готар и Белинзона става поприще на занаятчии и търговци, които откриват тук множество ателиета. Постепенно земите около "Кастелгранде" стават привлекателна цел за много жители около околностите е след няколко години тук започва да се оформя град.

През 14 в. района на днешна Швейцария идват от Италия ломбардите и започват да воюват с швейцарските кантони Швиц, Ури и Ундервалд. Разположените в Алпите кантони обаче не се предават и започват заплашително да напредват към "Кастелгранде". Италианците се чувстват застрашени и решават да разширят крепостта си с по-дълги крепостни съоръжения. Именно в този смутен период, свързан с набезите на швейцарците, се започва изграждането на замъците Монтебело и "Сасо Корбаре", които да защитават древния град и да предотвратяват опитите за прекосяване на долината.

Монтебело в Швейцария

В началото на 15 век швейцарците съумяват за известно време да завоюват нови територии и трите крепостни съоръжения попадат за известно време в техните ръце. През 1422 г. обаче италианците си възвръщат правото на собственост върху днешните земи на Белинзона и успяват да завършат започнатите крепостни укрепления.

Със започването на 16 век и след нови кръвопролитни войни, замъците попадат в Конфедерацията на 13-те кантона и за известно време стават известни не със сегашните си имена, а като замъци "Ури", "Швиц" и "Ундервалд".

Години по-късно след административни реформи се създава кантона Тичино, крепостите връщат оригиналните си имена и стават държавна собственост. С течение на годините и на множеството битки, водени на тяхната територия, те започват да губят блясъка си, което налага дългогодишни реставрации. Благодарение на опитните архитекти, днес те са с отворени за посетители врати, а от 2000 г. са признати от ЮНЕСКО за културни паметници.

Освен крепостните стени на Монтебело, интерес за туристите представляват и двата музея, които се намират тук: Градският музей и Археологическият музей. Те покриват историята на целия регион и в тях можете да видите ценни предмети, основно от Средновековието, като керамични и стъклени съдове, части от орнаменти, бронзови накити и др.

Днес в Монтебело често се провеждат различни представления и празненства, напомнящи за отдавна отминали времена. В Деня на швейцарските костюми местните жители се преобличат с дрехи от 15 век и се пренасят в атмосферата на Средновековието.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати